Fyra år till med Daniel Alm som ledare för Pingst

Pingstledaren Daniel Alm föreslås för omval i ytterligare fyra år, till pingströrelsens rådslag i Gävle i maj.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Han är samfundsledaren som har markerat mot fundamentalism och moralism i sin rörelse, och som har lyft fram tungotalet. Han kan glädjas över dopsiffror som gått åt rätt håll.

Både valberedningen och Pingst styrelse har ställt sig bakom förslaget att låta Daniel Alm fortsätta som föreståndare för Pingst i ytterligare en period.

– Daniel Alm har bidragit till att stabilisera Pingst – i den fas vi är i nu. Vår uppfattning är att han kommer att göra ett bra arbete även fortsättningsvis, säger valberedningens ordförande Roger Stenzelius.

Pingststyrelsens ordförande Thomas Wilhelmsson tycker att ett omval är naturligt:

– Framtidsbilden som Daniel Alm lanserade har vi som en levande målbild. Han arbetar strategiskt och målmedvetet utifrån den, men man når inte dit på fyra år.

”Lokalförsamlingsnörd”

Daniel Alm är den tredje föreståndaren sedan Pingst – fria församlingar i samverkan bildades 2001, och den förste som också står kvar som föreståndare i en lokal församling – Västerås. Han har kallat sig ”lokalförsamlingsnörd”.

Krisen i församlingen United i Malmö, som sprack, och där ledaren Magnus Persson blev präst i EFS, är en av de stora prövningarna så här långt. Medlemskap och dop samt hanteringen av homosexuella i församlingen är andra brännande frågor.

Samtidigt som Daniel Alm söker samarbete med Pingst i USA kring att plantera och finansiera 30 nya församlingar i Sverige – en fråga där det också kan spänna – har han dialogpredikat med ärkebiskop Antje Jackelén och fört en varm dialog med Västeråsbiskopen Mikael Mogren.

I ekumeniken efterfrågar han det praktiskt missionella samarbetet.

Betonar det pentekostala arvet

Det pentekostala arvet har betonats med Daniel Alm, som här ser en rikedom till den samlade kristenheten. Med boken ”Tungotal, tänkande, tjänande” (utgiven på Libris) sprider han just nu sin förkunnelse till kulturelit och politiker såväl som till 2 500 volontärer i kärnan av pingströrelsen.

Inom kort inleds en ny Knutby­rättegång. Även om Pingst brutit alla kontakter med den nu nedlagda sektförsamlingen kan frågor utifrån komma igen. Väl då att Daniel Alm och pingströrelsen kan hänvisa till att de två senaste årens Nobelfredspristagare har varit pingstvänner: Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed samt kongolesiske kvinnoläkaren Denis Mukwege. Den senare väl förbunden med svenska missionärer.

- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo