Gandhis hyllningsbrev till Jesus säljs

Ett sällsynt brev skrivet av Mahatma Gandhi finns till försäljning för motsvarande 440 000 kronor. I brevet lyfter han fram Jesus som en förebild.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Jesus var en av mänsklighetens stora lärare", står det i brevet som Mahatma Gandhi skrev i april 1926 till den kristna amerikanen Milton Newberry Frantz.

 

Läs mer: Gandhis fredskamp får liv i ny cirkusopera

 

I brevet, som är skrivet med svagt bläck, men som har en tydlig signatur, uttrycker den dåvarande indiska ledaren, som var en hindu, respekt för alla religioner och övertygelser.

Kan inte skriva under på trosbekännelse

Men Gandhi slår samtidigt fast att han inte köper Milton Newberry Frantz åsikt om Jesus, framförd i ett tidigare brev till Gandhi.

"Jag är rädd att det inte är möjligt för mig att skriva under på den trosbekännelse som du har skickat till mig. Undertecknaren förväntas tro att den högsta manifestationen av den osynliga verkligheten var Jesus Kristus. Trots alla ansträngningar har jag inte kunnat erfara sanningen i det påståendet."

"Jag har inte lyckats komma längre i tron än att Jesus var en av mänsklighetens stora lärare."

Gandhis enda kända brev med Jesus

Säljare av dokumentet är det Philadelphiabaserade företaget The Raab Collection som handlar med bland annat autografer samt historiska dokument och manuskript.

Enligt Raab Collection är brevet det enda kända brev från Mahatma Gandhi där han nämner Jesus.

"Det är ett kraftfullt, känslomässigt brev"

Nathan Raab, ledare för Raab Collection, menar att brevet personifierar Gandhis vision för en värld med fredliga religioner.

– Hans tro på Jesus som en lärare för mänskligheten visar hans ansträngningar för att finna en gemensam grund med hans vän, säger Nathan Raab enligt indiska nyhetsbyrån PTI.

– Det är ett kraftfullt, känslomässigt brev, fortsätter han.

Debatt