Göran Greider: Rätt av kyrkan i Ludvika att inte intervjua nazister

Svenska kyrkan i Ludvika backar och avstår från att intervjua NMR före valet. Det gjorde kyrkan rätt i, anser vänsterdebattören Göran Greider.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Svenska kyrkan i Ludvika gick ut med att man skulle intervjua förstanamnen i alla partier som ställer upp i kommunvalet i höst. Intervjuerna skulle sändas på Youtube och på kyrkans webbsida.

Ett av partierna som skulle utfrågas var Nordiska motståndsrörelsen, ett parti med främlingsfientliga och nynazistiska idéer. NMR har ett mandat i Ludvika kommunfullmäktige och hade därmed kvalat in för att delta, ansåg kyrkan.

Men beslutet omprövades och kyrkoherde Gunnar Persson meddelade på kyrkans webbsajt att hela projektet, där totalt elva partier skulle intervjuas var och en för sig, läggs ned.

En total omsvängning av kyrkan, med andra ord.

Läs mer: Svenska kyrkan i Ludvika stoppar sin intervju med nazister 

 

"Ogenomtänkt beslut"

"I efterhand har jag insett att beslutet var ogenomtänkt. Vi vill inte ge dessa typer av partier en möjlighet att föra fram sitt budskap i våra kanaler," skrev kyrkoherden bland annat.

Nu ger journalisten och vänsterdebattören Göran Greider, som själv började läsa Bibeln efter en syn där Jesus uppenbarade sig, kyrkan beröm för sitt ställningstagande.

"Att kyrkan skulle intervjua en ledande nazist strider mot allt vad kyrkan måste stå för. Kyrkan i Ludvika gör rätt som nu backar," skriver han i en ledare i Dala-Demokraten.

Nordiska motståndsrörelsen har flyttat fram sina positioner i Ludvika och demonstrerade på stadens gator så sent som på 1 maj.

Kritisk till NMR:s inflytande

Greider påpekar att NMR skapat oro i Ludvika bland personer med judisk börd och bland muslimer. Och han är starkt kritisk till att NMR tar allt större plats i samhället.

I en tid där judiska församlingar läggs ned på grund av hot och där moskéer utsätts för svåra trakasserier måste vi stå upp för människovärdet, menar han.

Samtidigt passar Göran Greider på att uppmuntra Svenska kyrkan att stå för fred, rättvisa, tröst och ljus. "Kyrkan får aldrig backa från sitt grundbudskap" är vänstermannens hälsning.

Böneutrop
Kyrka och politik