Gotlandskyrka få fortsätta ringa tidigt

Kyrkklockan i Bäl på Gotland får fortsätta ringa klockan sex på morgonen.
– En seger för Gotlands uråldriga traditioner, säger socknens ordförande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mark- och miljödomstolen har avgjort frågan om den tidiga klockringningen i Bäls kyrka på norra Gotland, rapporterar Sveriges Radio.

Domstolen slår fast att kyrkklockan får fortsätta ringa klockan sex på morgonen, vardag som helg. Någon senareläggning av ringningen behövs inte då bullret som uppkommer i den klagandes sovrum inte överstiger riktvärden för vad som är ohälsosamt.

Uppe med tuppen

Avgörandet kommer sedan en småbarnsfamilj som bor i närheten av kyrkan klagat över att bli väckta för tidigt.

Kyrkklockan i Bäl ringer klockan sex på morgonen måndag till lördag. Familjen ville få klockringningen framflyttad till klockan sju på vardagarna och nio på helgerna. Först vände man sig till Norra Gotlands pastorat och därefter till Länsstyrelsen i Gotlands län. Men men fick inget gehör av någon av instanserna.

Läs också: Kyrkklockorna ringde in året – i nio timmar

 

Ingen bullerstörning

Så man gick vidare till Mark- och miljödomstolen med hänvisning till att klockringningen skulle vara en bullerstörning. Men det är den inte, slår domstolen nu fast. Familjen får tåla klockornas tidiga ringande.

Arne Nyroth, ordförande i Bäl sockenråd säger till P4 Gotland att det hade känts "jättekonstigt" att behöva stänga av klockorna "bara för att någon vill sova" och att domen är "en seger för Gotlands uråldriga traditioner".

 

Läs också: Lekande barn satte i gång kyrkklockor

 

 

 

 

Lilla Erstagården