Gudrun Schyman håller i teologisamtal

Två event är inplanerade där Feministiskt initiativs partiledare ska prata teologi. Ett av samtalen kommer att modereras av KG Hammar, ärkebiskop emeritus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Finns det rum för andlighet i politiken? Det är en fråga som Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, valt att lyfta fram, mitt i brinnande valrörelse.

Två evenemang är inplanerade där Gudrun Schyman ska traska in i teologins värld, och den första är i dag (onsdag) på restaurang Barbro i Stockholm.

Patriarkala strukturer

– Det finns många feminister inom kyrkan som sliter med de patriarkala strukturerna som finns där. Och jag som politiker sliter med samma sorts strukturer inom politiken. Jag tycker att det är intressant att se vad det finns för likheter och svårigheter, säger Gudrun Schyman till Dagen.

Läs mer: "Feminism eller Jesus" debatterades på kvinnodagen

 

Hon berättar också att kristna och feminister har samma drivkraft.

– Vi i Feministiskt initiativ säger att vi vill förändra samhället med kärleken som drivkraft. Och det vill kyrkan också göra. Så nu vill jag veta, finns det rum för andlighet i politiken, och politik i kyrkan?

– Jag är nyfiken och skulle vilja lyssna på ett samtal om det här. Men eftersom ingen fixar det, så får vi väl göra det själva.

Läs mer: Efter Metoo - nu kommer SKR med riktlinjer om sexuella övergrepp

 

Samtalet arrangeras av Feministiskt initiativ och kommer att ske tillsammans med prästen Jenny Karlsson, doktorand i teologisk etik.

KG Hammar i Malmö

Lite senare, den 15 maj, är det dags igen. Då är Svenska kyrkan i Malmö medarrangör tillsammans med Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman kommer att delta i ett samtal som modereras av den förre ärkebiskopen, KG Hammar.

– Jag har länge samarbetat med människor från kyrkan, med alltifrån flyktingfrågan till protester mot LSS, det finns en djup humanism som vi har anledning att värna tycker jag, säger Gudrun Schyman.

Läs mer: Kyrkorna med på stort metoo-upprop

 

Hon säger också att det skulle behövas ett språk i politiken för andlighet.

– För vi politiker är inte så endimensionella människor. Då kan man fråga sig hur det språket skulle se ut?