Gustav Fridolin: Vi måste hitta ett annat sätt att leva

”Orealistiskt att fortsätta leva som vi gör nu” var Gustav Fridolins budskap då han frågades ut i Uppsala pingstkyrka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Nu ska jag ge alla belackare rätt så att de kan sova gott i natt, sa MP-ledaren Gustav Fridolin då han med glimten i ögat pekade ut sig själv som "halvvägs till realist".

Hans uppdrag var att beskriva sitt eget ledarskap där realism sattes i motsats till visioner. Och vilken sida Gustav Fridolin själv ansåg sig luta åt var tydligt då han menade att han fullt ut är visionär, trots att han de senaste åren tvingats till en rad realpolitiska kompromisser.

Se också: Hela partiledarintervjun med: Gustav Fridolin (MP)

 

– Det finns de som efterfrågan att allt ska vara som det är nu, att nuet är det mest realistiska och alla andra tankar är utopiska. Men det ställer jag inte upp på. Om det är något som är orealistiskt så är det att fortsätta leva som vi gör nu, sa MP-ledaren.

Hans budskap var att vår livsstil måste ändras, ett radikalt budskap, som för kvällen framfördes i en ganska lågmäld och resonerande ton.

Enklast att lämna

Självklart kom en del av samtalet att röra sig kring regeringssamarbetet, där Gustav Fridolin inte köpte bilden att MP böjer sig i alla lägen för Socialdemokraterna. Tvärtom menade språkröret att under hans ledning har Miljöpartiet varit modigt som vågat att sätta sig i en regering, samt att de stått pall.

– Det hade varit enklare att lämna bordet, säger han.

Och trots att det i media numera ofta målas upp en ganska negativ bild av Miljöpartiet menar han att de rent sakpolitiskt lyckats på många håll och att Europas miljörörelser pekar ut Sverige som en förebild, tack vare MP:s insats.

– Men ett partis poäng är inte att alla ska älska en, sa Gustav Fridolin.

– Uppgiften är att förändra.

Kolet blev kvar

Han berättade också om den svidande förlusten när statliga Vattenfall sålde av sina kolgruvor i Tyskland, något som MP i förra valrörelsen lovade inte skulle ske. Gustav Fridolin viftade med sin kolbit som i efterhand ses som en symbol för ett parti som tvingats svika sina hjärtefrågor.

– Det finns värre saker att bli förknippad med än att kol ska stanna i marken, svarade Gustav Fridolin.

Dessutom, menade han, fick de trots allt som de ville i sakfrågan.

– För vi började jobba i EU i stället för att det skulle bli dyrare att köpa kol. Så det tjeckiska bolaget som köpte gruvorna kunde inte öppna dem, så kolet fick stanna i marken i alla fall.

Miljöpartiet fick ta den politiska smällen i Sverige, erkände Fridolin.

– Men vi försökte hitta en annan väg förbi den där muren vi bankade huvudet i och vi fick igenom det vi lovade.

Tydlig tro

När samtalet fördes in på tro var Gustav Fridolin öppen med att han är kristen.

– Jag är själv troende och med i en Equmeniakyrka i Sundbyberg, berättade han.

– Men min tro bestämmer inte var jag landar i en politisk fråga. Men samtidigt skulle det vara avancerat hittepå att grundvärderingar som har med min tro att göra inte följer med mig in i politiken.

På vänster arm hade Gustav Fridolin på sig frälsarkransen, ett tydligt tecken på sin kristna tro. Han brukar bära den i vått och torrt, men erkände att han faktiskt funderade på att ta av den innan han frågades ut i kyrkan för att ingen skulle tro att han gjorde sig till.

Fridolin fick också frågan om böneutrop, där han berättade att han delade tidningen Dagens linje att en ansökan åtminstone måste få prövas. Resonemanget rundades av med att sjunga religionsfrihetens lov.

– För Sverige var kampen att få utöva sin tro en så oerhört viktig del i det som gav oss demokratin för omkring hundra år sedan.

– Vi får inte bli blinda av behovet av religionsfrihet.

Fridolin bild 5

Många stannade

Pingstkyrkan i Uppsala var halvfull och publiken lyssnade till utfrågningen utan att göra mycket väsen av sig. Men det verkade inte vara av ointresse som publiken inte backade upp MP-ledaren med applåder eller skratt, för när utfrågningen var slut fick han en lång applåd som inte ville ta slut förrän åhörarna blev tillsagda att det räckte.

Efteråt stannade många kvar och Gustav Fridolin verkade nästan tro att det ingick kyrkkaffe i konceptet. För han fortsatte gladeligen att prata politik med den lilla grupp som efteråt samlades kring honom. MP-gänget var kvar långt efter att lamporna släckts inne i kyrksalen och samtalade vidare ända tills de mer eller mindre blev utslängda av kyrkvärdarna.

Följ valbevakningen. Testa Dagen gratis! Klicka här.

Dagens och Uppsala Pingsts partiledar-utfrågningar 2018

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar