Hakkors och satanisttecken klottrat på kyrka

Polisen betraktar klottret på en kyrka i Falköping som skadegörelse och hatbrott.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det var på söndag morgon som klottret på kyrkans fasad upptäcktes av kyrkans personal. Någon hade sprejat flera uppochnedvända kors och hakkors samt skrivit "dö jude" och "Hitler" på S:t Olofs kyrka i Falköping.

– Det här är jättetråkigt, för det är helig miljö för oss, säger kyrkoherden Jonas Hagström till Dagen.

– Vår värdegrund och vår vision är fred, rättvisa och försoning och det här är ett angrepp direkt på det.

Tar illa vid sig

Kyrkoherden berättar att han var på plats på kyrkkaffet i söndags och konstaterade att de flesta inte hade lagt märke till klottret, som finns på fasaden på en del av den stora kyrkan. Samtidigt konstaterar han att det finns de som tar illa vid sig av budskapet.

– Förmodligen är det ett pojkstreck, men det är också allvarligt, för det är ett tecken på att det finns barn som inte mår så bra som gör det här.

Okunnigt

Jonas Hagström säger att det är väldigt illa när barn är så okunniga om vad symbolerna står för och att de väljer det här sättet att provocera mot vuxenvärlden.

– Att det här skulle vara satanism, nej, det tror jag inte. Det här är snarare en provokation från utsatta barn som inte mår bra.

Polisen utreder det hela som skadegörelse och som ett hatbrott.

Ett hakkors ska även ha målats på en bil i Falköping, vilket också ska ha skett i Halmstad natten till söndagen, enligt P4 Skaraborg.