Hamasledaren: Inled en ny intifada efter Trumps utspel

Palestinierna ska starta en ny intifada, ett protestuppror, mot Israel efter Donald Trumps Jerusalem-utspel. Det säger Hamas-ledaren Ismail Haniya enligt nyhetsbyråer.
Samtidigt hävdar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ett antal andra länder också hört av sig med planer på att flytta ambassader.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Många har varnat för att president Donald Trump genom planen att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen. Och kommentarerna är upprörda i stora delar av världen.

Hamas-chefen Ismail Haniya manar palestinierna till en ny intifada, ett sådant uppror som senast bröt ut då den israeliske politikern Ariel Sharon hade besökt den muslimska helgedomen på Tempelberget i Jerusalem år 2000.

– Vi måste mana till och vi måste arbeta för en intifada mot den sionistiska fienden, säger Haniya enligt nyhetsbyråer i ett tal i Gaza.

Samtidigt på torsdagsmorgonen höll Netanyahu ett tal i Jerusalem där han meddelade att kontakter redan etablerats med "många" andra länder som också vill flytta sina ambassader från Israels ekonomiska nav Tel Aviv till Jerusalem.

En del av dessa flyttar väntas enligt Netanyahu gå snabbare än USA:s, som har ett extra stort säkerhetsmaskineri runt sina beskickningar.

Läs också: Svenska politiker hyllar och rasar mot Trumps Jerusalembeslut

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek