Han blir ny direktor för Hjärta till hjärta

Biståndsorganisationen Hjärta till hjärta, med bas i Linköping, har rekryterat Mikael Joumé till tjänsten som direktor. Nu ska organisationens arbete med utsatta romer utvecklas och bli mer långsiktigt.
– Vi vill arbeta mer med barnens skolgång, säger ordföranden Jörgen Ljung.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Den nya direktorn tillträder den 15 augusti och kommer närmast från en tjänst som biträdande generalsekretare på Barnmissionen. Samtal mellan honom och styrelsen har pågått sedan januari i år.

– Vi har sökt efter någon som har kunskap om både biståndsarbete och second hand-verksamhet. Mikael har gett ett väldigt gott intryck. Han är en mycket kunnig person och smidig att jobba med, säger Jörgen Ljung, ordförande i Hjärta till hjärta, och under det senaste året tillförordnad direktor.

Jörgen Ljung beskriver rekryteringen av Mikael Joumé som ett strategiskt viktigt steg i organisationens utveckling.

– Rent konkret handlar det om att vi vill arbeta ännu mer långsiktigt med utsatta romer i Europa. Tiggerifrågan, som är så politiserad i Sverige, är mycket mer komplex än vad vi ser i Sverige. Framöver vill vi arbeta med att barnen ska få en god skolgång så att kommande generationer får vettiga möjligheter att försörja sig, utan att behöva tigga i framtiden.

Vill stärka organisationen

Den tillträdande direktorn själv säger att han är ödmjuk inför sin nya tjänst och ser fram emot att ”värna det fina arbete” som Hjärta till hjärta bedriver.

– Det första jag vill göra är att lära känna de människor som arbetar och har sitt hjärta i den här verksamheten. Sedan vill jag stärka organisationen och visa hur relevant vårt arbete är, säger Mikael Joumé.

Samverkan nödvändigt

När det gäller arbetet med utsatta romer från Östeuropa betonar han att samverkan mellan ideella organisationer och myndigheter krävs för goda resultat.

– Jag vill fortsätta kontakterna med andra aktörer som Hjärta till hjärta har haft fram till nu, framför allt på plats i Rumänien och Bulgarien. Ingen ska tro att en enskild organisation kan åstadkomma den verkliga förändring som behövs, utan här behövs samarbete.

Läs även | Bistånd gör Sverige bättre

Hagia Sofia blir moské