Han prisas för sitt arbete för religionsfrihet

– Det var överraskande, men roligt! säger Christer Daelander, Equmeniakyrkans samordnare för MR-frågor som i juli får han motta pris i Genève för sitt arbete.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen når Christer Daelander på flygplatsen på väg till en konferens i Istanbul. Han är överrskad men glad över priset från internationella Baptist World Alliance. Christer Daelander har arbetat med religionsfrihetsfrågor med särskilt fokus på Centralasien. Nyligen arrangerade han en konferens för kristna minoriteter i Centralasien (november 2017).

– Religionsfriheten är särskilt utsatt i Centralasien, säger Christer Daelander.

– Där finns till exempel baptister som lever underjordiskt. Men vi har lyckats hålla en konferens för dessa grupper. Vi hjälper dem i kontakter med myndigheter. Och vi hjälper dem också med frågor som hur man kan agera när man blir utsatt för polisattacker och räder.

Påverka regeringar

I flera länder i regionen med förföljelse mot både kristna och andra religiösa grupper finns utfästelser om att förbättra religionsfriheten, eller skrivningar om att det ska råda religionsfrihet i landet. Sedan ser verkligheten inte alltid så ut.

– Vi försöker då påverka regeringarna att leva upp till sina utfästelser. Tillsammans med dem som vågar träda fram besöker vi myndigheter, berättar Christer Daelander.

 

Läs även:Nordisk satsning på ökad religionsfrihet

 

Kristna är en förföljd grupp i Centralasien, men den mest förföljda gruppen är muslimer, säger han. Detta trots att de flesta länderna är muslimska.

– Det handlar om muslimska länder som är ganska sekulära. Man utövar bara sin tro under vissa högtider.

Skräck för religion

I flera länder i Centralasien finns en stor rädsla för terrorism, berättar han.

– Religionsfriheten försämras på många håll i världen just nu, inte minst i Centralasien. Länderna där kontrollerar sina medborgare allt hårdare. Myndigheterna är oroliga när människor samlas utan statens kontroll, man tror att det ska leda till uppvigling. Det är främst extremister och muslimer man är rädd för. Men detta ger regeringarna legitimitet att förtrycka all religion.

Även här hemma i Sverige finns en skräck för religion, menar han.

– Det märker man både hos befolkningen och hos myndigheter. Allt som har med religion att göra ses som något negativt.

Delas ut i Genève

Därför är arbetet med att främja religionsfriheten mer angeläget än någonsin, menar han. Nu prisas han av Baptist World Alliance för sitt arbete.

Christer Daelander har, skriver Baptist World Alliance i ett pressmeddelande, arbetat tillsammans med representanter för Vatikanen och från andra kristna traditioner för att säkra mänskliga rättigheter runt om i världen. Han har engagerat sig i religionsfrihetsfrågor i Europa, Mellanöstern och Centralasien. Christer Daelander är Baptist World Alliances representant vid FN:s högkvarter för mänskliga rättigheter i Genève.

 

Läs även:Svenska ambassader dåliga på religionsfrihet

 

I prismotiveringen sägs bland annat: "Christers osjälviskhet och överlåtelse har lett till förnyad handling för religionsfrihet i vår gemenskap".

Priset delas ut i juli i Genève.