Här är de tio mest lästa artiklarna på Dagen.se

Året är över och ett nytt har börjat. Klickraketerna var många på Dagen.se under 2018.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Vad är en stor nyhet? Ibland gör Dagens redaktörer och läsarna olika bedömningar. Det som tidningen ger stort utrymme är inte nödvändigtvis det som blir mest läst.

Därför presenterar Dagen här – svart på vitt – vilka tio texter som blev mest lästa på Dagen.se under 2018.

 
"De flesta partier har nu övertagit SD:s falska narrativ om att migranterna är ett hot mot vår välfärd och säkerhet" skrev pastor Peter Halldorf i en debattartikel i somras som väckte stor uppmärksamhet. Han ville själv gå in gammaltestamentliga profeter i debatten om svensk migrationspolitik. 
 
 
Psykologiprofessor Jordan B Peterson var flitigt omdiskuterad år 2018, inte minst på tidningen Dagens debattsidor. I slutet av året var debatten som hetast i samband med ett Sverigebesök, men redan i februari skrevs denna artikel som tog pulsen på vem Jordan B Peterson är. 
 
 
Hillsongpastorn Andreas Nielsens krönikor brukar läsas av många. I somras kom denna text om att kristna borde engagera sig mer för de utsatta människorna i vårt samhälle, men att många i stället väljer helt fel strider.
 
 
Tanya Yurchenko från Göteborg tvingades lämna sitt fasta jobb på en förskola i Göteborg för att hon tjänat för lite pengar 2011. Hon utvisades från Sverige i november. Artikeln spreds främst på Facebook och väckte starka reaktioner – mest ilska. 
 
 
Henrik Schyfferts sketch om Jesu födelse föll inte i god jord hos många kristna, som menade att den förlöjligade kristendomen. TV4 bad senare om ursäkt. Denna artikel var också en av de mest omdiskuterade på Facebook, med över 250 kommentarer.
 
 
I slutet av maj presenterade Dagen en egen Sifo-undersökning med statistik på vad kyrkobesökare tänkte rösta på. Vi noterade att C och SD gick framåt och att KD backade jämfört med tidigare studier. Undersökningen fick stort genomslag och i valrörelsen plockade även andra tidningar upp nyheten om kyrkfolkets väljarsympatier.
 
 
Den tidigare KD-ledaren Alf Svenssons krönikor väcker alltid stort intresse på Dagen.se. Så även denna gång, där författaren funderar över "vi och dom"-begreppet i flyktingdebatten. 
 
 
Nyheten om fler platser på teologiska lärosäten väckte stort intresse, mycket på grund av det politiska läget där vänstersympatisörer letade efter alla tänkbara sätt att klanka ned på M/KD-budgeten. Facebook-sidan "Skiftet" raljerade exempelvis om att det inte räcker med prästernas böner nu "när de slaktar Naturvårdsverket".
 
 
Ännu en krönika av KD-veteranden Alf Svensson letar sig in på listan över de mest lästa texterna på Dagen.se. I maj skrev han denna text där han ville göra upp med den nationalism som vill stänga gränserna till Sverige.
 
 
Under våren blev frågan om böneutrop riktigt omdebatterat. Apologeten Tomas Samuel satte ett rejält avtryck tack vare denna debattartikel som blev 2018 års i särklass mest lästa text på Dagen.se. Artikeln publicerades i februari i samband med nyheten att Växjö moské ansökt om att få ha böneutrop, något de efter några månader beviljades. 

 

OBS! Texten har uppdaterats.

Nyhem och Torp
Premium
Foto: Agnes Öjfelth
Debatt
Foto: TOMASONEBORG/SvD/SCANPIX