Här är de tio mest lästa Dagen.se-artiklarna under 2019

Prinsessor och partiledare, en rattfull predikant och en kinesisk sekt. Här är texterna som blivit mest lästa på Dagen.se under förra året.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det har varit ett år fullt av uppseendeväckande nyheter där Notre-Dame stod i brand, Sverige fick en ny regering, kyrkorna engagerade sig för konvertiterna och Bromölla införde ett böneförbud.

Men ingen av följande händelser letade sig upp bland de tio mest lästa artiklarna på Dagen.se under år 2019. Det som lockade till mest klick var i stället två omtalade bilresor, Jimmie Åkesson, en sjungande prinsessa och en predikant som tog sig an en missbrukare

Här är de tio mest lästa artiklarna på dagen.se under året som passerat.

Vid tisdagens lunch diskuterades politiska hjärtefrågor med stor tyngd. Från vänster Mikael Eriksson, stabschef SD, Jimmie Åkesson, partiledare SD, Ebba Busch Thor, partiledare KD, och Martin Kits, stabschef KD.
Foto: Bild från Ebba Busch Thors Facebooksida

Plats 10: Åkessons dröm blir KD:s mardröm

Elisabeth Sandlunds arga ledartext skrevs efter att Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson träffats för en lunch strax innan Almedalsveckan. Ett viktigt symboliskt ögonblick i svensk inrikespolitik som helt dömdes ut av Sandlund som menade att KD:s kärnväljare "har anledning att känna besvikelse och sorg".

Blodmåne är ett annat ord för månförmörkelse. Här syns en blodmåne över Fluntinge på Gotland i juli 2018. Natten mellan söndag och måndag är det åter dags för en blodmåne som är synlig i Sverige.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Plats 9: Pastor: ”Blodmåne” inleder jordens undergång

Den 21 januari i år skulle jorden börja gå under, allt enligt den amerikanske pastorn John Hagee. Några dagar inför att en blodmåne skulle uppenbara sig på himlen skrev vi om hans domedagsprofetia, vilket uppenbarligen lockade många nyfikna till läsning. Den uppmärksamme Dagen-läsaren har nog nu, nästan ett år senare, säkert noterat att jorden finns kvar.

Foto: Adam Ihse /TT

Plats 8: Jimmie Åkesson kritiserar SKR: ”De går utanför sin roll”

Sveriges kristna råd skrev ett öppet brev till samtliga partiledare där de argumenterade för att det inte går att sätta ett tak för hur många som söker asyl i Sverige. En partiledare svarade dem, Jimmie Åkesson, som menade att kyrkoledarnas utspel för en generös migrationspolitik sliter itu Sverige.

Hårt kritiserad. Som partiledare får jag leva med en hel del kritik. Men några av de hemskaste mail jag någonsin fått, fick jag när jag för första gången deltagit i prideparaden, skriver Ebba Busch Thor. Bilden från 2016. 
Foto: Erik Nylander / TT

Plats 7: Ebba Busch Thor: Därför går jag i Pridetåget

Den enda debattartikeln som fick plats på tio i topp-listan skrevs av Ebba Busch Thor då hon berättade varför hon valde att gå i årets Pridetåg. "Jag står inte bakom allt som sägs och görs under Pride. Men jag kan inte bortse från att Pride handlar om och finns till för människor som både historiskt och i nutid har behandlats fruktansvärt illa", skrev KD-ledaren.

Foto: Natanael Johansson

Plats 6: Tommy Dahlman dömd för rattfylleri igen

När predikanten Tommy Dahlman fastnade i en poliskontroll i maj visade det sig att han hade en alkoholhalt i kroppen som klart översteg gränsen för grovt rattfylleri. Han döms till böter. Tommy Dahlman var vid tillfället marknadschef vid den kristna mediekoncernen Kanal 10.

Artisten Perla Bjurenstedt tillsammans med finbesök, i onsdags deltog prinsessan Estelle i en konsert i Grindtorpskyrkan i Täby. 
Foto: Lotta Bjurenstedt Waern

Plats 5: Prinsessan Estelle sjöng med Perla i kyrkan

Det var feststämning när en barnkör kom till Grindtorpskyrkan och sjöng tillsammans med Perla Bjurenstedt för Världens barn. Att en av körmedlemmarna var prinsessan Estelle satte lite extra krydda på tillställningen, enligt uppgift var taket på väg att lyfta under finallåten. På plats i publiken fanns kronprinsessan Viktoria, prins Daniel samt lillebrorsan prins Oscar.

Foto: Skärmdump Hemlösa.se

Plats 4: Jonas Sjöstedt hjälper hemlösa i hemlighet

Att Vänsterpartiets ledare volontärarbetat med den kristna hjälporganisation hemlösa.se kom som en stor överraskning. "För många kristna är tron något att hämta kraft ur, för att försöka göra det rätta, det goda", sa Jonas Sjöstedt till Dagen efter att motvilligt ha avslöjats på film med att dela ut kaffe till hemlösa.

Plats 3: Sebastian Stakset grep in efter SVT-program

Efter att Uppdrag granskning berättat om Sanne som plågades av drogmissbruk, psykisk ohälsa och hemlöshet hörde pastorn och artisten Sebastian Stakset av sig och ville ha kontakt. Det ledde till en livsförändring, där Sanne berättade att hon tagit emot Jesus och att hon även fått hjälp att ta itu med sitt beroende, bland annat via kontakter i en pingstförsamling.

Österns blixt har publicerat inlägg på sina två svenska twitterkonton sedan 15 Januari 2019.
Foto: Twitter & Youtube

Plats 2: Sekten Österns blixt försöker nästla sig in i svensk kristenhet

Via sociala medier försökte den kinesiska sekten Österns blixt komma i kontakt med kristna i Sverige. Det försöker göra det med glättiga och glada bilder och Kina-kännare berättar att de tidigare haft som strategi att försöka nästla sig in i traditionella kristna sammanhang för att på så sätt få ut sitt budskap.

”De flesta taxichaufförer är trevliga men detta hoppas jag att slippa råka ut för igen”, säger Märtha Nordlund som mot sin vilja tvingades ut ur en taxi eftersom chauffören kände sig trakasserad av henne. 
Foto: Thomas Manfredh

Plats 1: 83-åriga Märtha blev tvingad ur taxin

Den mest lästa texten på Dagen.se år 2019 handlade om 83-åriga Märtha Nordlund som tvingades ut ur taxibilen efter en religionsdispyt med chauffören. Hon var på väg mot ett läkarbesök på Danderyds sjukhus och hade beställt färdtjänst. Efter att ha släppts av ute på gatan fick hon till slut skjuts av en förbipasserande som också hjälpte till med en polisanmälan.

Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå