Här är Knutbyåtalet: Åsa Waldau har bitit och huggit med gaffel

Åsa Waldau åtalas för 14 fall av misshandel mot sex tidigare medlemmar i Knutby Filadelfia, både manliga och kvinnliga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Uppdaterad 2019-12-19.

Vid ett tillfälle ska Åsa Waldau ha hoppat och stampat på en av de sex målsägandena. Hon ska även ha bitit en medlem i ansiktet och huggit en gaffel i en annan persons hand.

Hon ska flera gånger ha slagit medlemmar i ansiktet och dunkat församlingsmedlemmarnas huvuden i väggen.

Åsa Waldau, som har haft en ledande position i församlingen och nu har bytt namn, åtalas för totalt 14 fall av misshandel. 

Sexbrott mot tonåring

Totalt är det tre medlemmar i Knutbyförsamlingens ledning som åtalas.

Förutom Waldau åtalas även två män. Den ene för att ha slagit en annan person, tryckt ner honom på marken samt dragit i håret och tvingat honom att krypa.

Den andre åtalas för att sexuellt ha utnyttjat en flicka i övre tonåren som stod i beroendeställning till honom. Mannen har förmått henne att medverka i sexuella handlingar i Guds namn. Utredningen i övrigt är sekretessbelagd.

Enligt åtalet har många av förhörspersonerna uppgett att våld förekommit i sådan omfattning att det är svårt att urskilja enstaka tillfällen. De har haft svårt att minnas specifika tillfällen eftersom de liknar varandra. Tillfällena som åtalet gäller är därför sådana som sticker ut.

Läs även | Advokat: Åsa Waldau beredd att ta sin del av ansvaret

 

Många åtalspunkter nedlagda

På en presskonferens på polishuset i Uppsala i maj 2019 berättade kammaråklagare Liselott Herschend att brotten de åtalas för är begångna mellan juni 2014 och hösten 2016.

Grundanmälan gjordes hösten 2017 av en av de pastorer som nu själv åtalas för brott. Den anmälan gällde gärningar som han menade att Åsa Waldau eller Kristi brud hade utsatt medlemmar i församlingen för.

– Han berättade också om sin egen del, att han utövat visst våld, därför sätts han också upp som misstänkt, sa Herschend på pressträffen.

Enligt Liselotte Herschend är åtalspunkterna som nu tas upp endast en liten del av allt som kommit fram under förundersökningen, men sedan behövts läggas ned på grund av att preskriptionstiden för de brotten gått ut.

En inre krets

Det har funnits en inre krets i församlingen som ser Åsa Waldau som Kristi brud, att Jesus ska komma tillbaka till jorden för att gifta sig med henne. Runt henne har 12 personer funnits som haft i uppdrag att skydda och stötta Åsa Waldau.

Alla målsägande utom två finns i den innersta kretsen, även de misstänkta finns där.

"Riskerade hamna i helvetet"

Den kultur som funnits i församlingen kan sammanfattas på följande sätt:

Församlingsmedlemmar har sett upp till pastorerna och varit övertygad om att det pastorerna säger är Guds ord. Går man emot riskerar man hamna i helvetet. Den som visar brister i tron blir kallad ”fel”. Då kan man bli utfryst och fysiskt bestraffad.

Den fysiska bestraffningen har oftast handlat om örfilar. Det är dock ringa misshandel och sådant preskriberas efter två år. Därför finns inga sådana åtalspunkter med. Nu är det misshandel av normalgraden som tas upp.

Kristi brud åtalas för misshandel av totalt sex olika församlingsmedlemmar. Hon förnekar brott. Fyra av kvinnorna som ska ha utsatts för misshandeln har vid tiden haft som uppgift att passa upp på Kristi brud och har blivit utsatta för misshandeln i den rollen.

Tidigast i höst

Enligt åklagaren kommer ärendet ta tio dagar i rätten. Rättegången är planerat att börja tidigast i höst, men det är inte alls klart när det blir.

Liselott Herschend berättar för Dagen att åklagarmyndigheten inte har haft någon särskild teologisk expertis att tillgå under utredningen mer än att man på försvarets begäran har hört en person som har forskat om Knutby.

Utifrån det du känner till om Knutbydramat 2004, kan du se spår av att det finns samband?

– Det är svårt att svara på, men som jag förstår det så har uppfattningen om Kristi brud funnits, även om det inte var så öppet. Det är först på senare år som man har medgett att den föreställningen har funnits.

(I en tidigare version av denna artikeln skrev vi att rättegången mot de tre Knutbyledarna skulle inledas under hösten 2019. Datumet är framskjutet och rättegången är nu planerat att börja februari 2020.)

Läs även Tidslinje: Knutby Filadelfia från starten till nedläggningen

Läs de senaste artiklarna om Knutbysekten

Alla tidigare artiklar

Morddramat i Knutby 2004

Den 10 januari 2004. Pastorn Helge Fossmos andra hustru hittas mördad i sitt hem i Knutby. I huset bredvid hittas en 30-årig skottskadad man.

Den 11 januari 2004. En 26-årig kvinna grips, misstänkt för mord och mordförsök. Hon var tidigare barnflicka hos pastorsfamiljen Fossmo.

Den 28 januari 2004. Helge Fossmo anhålls misstänkt för mord och mordförsök. Utredningen av hans första hustrus död tas upp igen efter att ha avskrivits som en olycka 1999.

Den 12 maj 2004. Fossmo och barnflickan åtalas.

Den 30 juli 2004. Uppsala tingsrätt dömer Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och till två mordförsök. Han frias från misstanken om att ha dödat sin första hustru. Barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök på pastorns andra hustru och försök till mord på grannen.

Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner