Nyheter

Här möter seniorerna kyrkans unga på Alla hjärtans dag

Inger Skärström, 84 år, berättade om sin kristna tro för tonåringarna i kyrkan på Alla hjärtans-kvällen. – Det är så häftigt att få möta er som har gått med Jesus längre än vad jag har levt, responderade Selma Ingemarson, 18 år.

1 av 10

Det var andra gången som de lite äldre i församlingen bjöds in till fredagskvällens ungdomssamling, Fearless Generation. Ett drygt 40-tal seniorer dök upp för att umgås med de riktigt unga i kyrkan en kväll.

Eftersom det var Alla hjärtans dag berättade ett äldre och ett yngre par hur det kan vara att träffa en kärlekspartner. Och så sjöng man lovsång tillsammans, löste ett quizz samt satt ner vid småbord för att bara fika och prata med varandra.

Sorlet i lokalen var ljudligt.

– Det är jättekul att träffa lite äldre. De har upplevt väldigt mycket, och kan mycket om både kyrkan och samhället som är kul att få höra. Vi kan lära oss lite visdom. Jag tror att de också tycker det är kul att träffa oss lite yngre, säger Eric Von Schinkel, 14 år, som besökte Filadelfiakyrkan i Stockholms ungdomssamling.

Kristen i snart 70 år

Inger Skärström fick berätta om hur hon som 15-åring tog emot Jesus på en ungdomsvecka i Nyhem, och hur den kristna tron sedan har varit en hjälp i livet i snart 70 års tid.

– Det är roligt att möta ungdomarna och se att de är så inspirerade och hängivna. Man tror på en framtid, säger hon.

Jan-Olov Östling, 74 år, uppskattade också samtalen med de unga.

– När vi har träffats och pratat så är det lättare att be för dem, säger han.

Debatt om yngre och äldre

Den senaste tiden har artiklar om äldre och yngre i kyrkorna väckt känslor här i Dagen. En liten metodistkyrka i USA uppmanade de äldre att gå till en annan församling, och fick rubriker i de stora amerikanska medierna. Här i Sverige är de äldre i frikyrkorna ofta mer nöjda med gudstjänsterna än de unga, visar en undersökning, fast många tror precis tvärtom.

Anna-Lena Johansson är verksamhetsledare för Filadelfias seniorarbete och tror att det är viktigt att generationerna kan vara tillsammans, även om man också behöver sina egna träffar.

Rullator på ungdomssamlingen

– Det säger väldigt mycket när det kommer seniorer med färdtjänst och rullator för att man vill vara med här. De ser och förstår att det här är kyrkans framtid. Sedan blir man glad av ungdomar och lite bus och skratt, säger hon.

Ungdomsledaren Maja Werner skämtade att de yngre i lokalen är de som har keps på huvudet.

– Vi önskar två generationer som ser och lär av varandra, och som berättar om hur det är att ha ett liv med Jesus oavsett om man är ung eller äldre.

Läs mer Frida Park: Sjunger de unga ännu med de gamla?

Fler artiklar för dig