Hela Willow Creeks ledning avgår

Både huvudpastorn Heather Larson och hela äldstekåren i Willow Creek Community Church avgår till följd av avslöjanden om pastor Bill Hybels sexuella övergrepp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Skandalen kring kände församlingsledaren Bill Hybels får nu ännu fler allvarliga efterverkningar i den stora Chicagoförsamlingen Willow Creek. Som Dagen berättat sa Steve Carter, pastor i församlingen, upp sig på söndagen med omedelbar verkan efter nya uppgifter i New York Times om hur Bill Hybels gjort upprepade sexuella närmanden mot en assistent på 1980-talet.

"Förblindade inför lidandet"

På onsdagskvällen, dagen innan starten på den stora ledarkonferensen Global Leadership Summit, meddelade huvudpastor Heather Larson och hela äldstekåren att de avgår. Ett besked som “är som en jordbävning i en av landets mest inflytelserika kyrkor”, skriver Christianity Today.

Missy Rasmussen, en av församlingens äldste, kommenterade beslutet inför församlingen på onsdagen. Hon sa att hela äldstekåren varit förblindad inför lidandet hos de kvinnor som utsatts för Bill Hybels övergrepp.

– Vi ber om förlåtelse från Gud, vår församling, kvinnorna, deras förkämpar och de som uppmanat oss till omvändelse, sa Missy Rasmussen.

Läs mer: Willow Creeks nya pastor avgår i protest

 

Utomstående utredning

Enligt Rasmussen har de äldste i församlingen flera gånger “rådgivit och utmanat Bill gällande hans handlande och beteende”. Men, fortsatte hon, “vi var inte medvetna om många av de val han gjorde” och därför ställdes han inte till svars på något meningsfullt sätt, konstaterar Missy Rasmussen. Hon uppmanade också Bill Hybels att träda fram och bekänna sina synder.

Missy Rasmussen bad flera namngivna kvinnor om ursäkt för att de inte blivit trodda när de berättat om hur de blivit behandlade av Bill Hybels. Hon berättade att ledarstaben tillsatt en utomstående expert som ska granska hur församlingen leds, och att en grupp “respekterade, oberoende kristna ledare” ska leda en utredning av alla anklagelser mot Hybels.

En ny start

Därefter förklarade Rasmussen att de som styrelse insett att Willow Creek behöver en ny start, med nya ledare. Därför avgår hela äldstekåren, i en stegvis process som ska vara färdig före årsskiftet. Beskedet mottogs med applåder av församlingen, rapporterar Christianity Today.

Läs mer: Bill Hybels assistent: Han utnyttjade mig

 

Medgav misstag

När församlingens huvudpastor Heather Larson sedan meddelade församlingen att även hon avgår reagerade flera i församlingen med att ropa “nej”, skriver tidningen. Heather Larson berättade hur mycket församlingen betytt för henne under de 20 år hon funnits i Willow Creek, och hon talade om förhoppningarna när hon gick in i tjänsten som huvudpastor. Men hon medgav att hon gjort misstag som hon önskade att hon kunde gå tillbaka och göra annorlunda, och att hon insett att kyrkan behövde en nystart, utan henne.

"Förtroende har brutits"

– Jag kliver ner från min roll som huvudpastor. För det här är verkligen viktigt. Förtroende har brutits av ledarna och det återvänder inte snabbt. Det är bråttom att röra sig i en bättre riktning, sa Heather Larson, till stående ovationer från församlingen.

Läs mer: "Ett mått av sorgsenhet kommer prägla konferensen"