Nyheter

Helena Sydvart cyklar genom Sverige – för barn i Thailand

Från Treriksröset till Smygehuk på cykel under två veckors tid. Helena Sydvarts annorlunda semesterresa hoppas hon ska ge en rejäl slant till barns rätt till skolgång.

1 av 2

En cykeltur från norr till söder genom hela landet. Det har varit en dröm för Helena Sydvart från Ljungsbro i fem års tid. Först var det bara en dröm, men när så en bekant sprang hela sträckan tänkte hon att drömmen nog skulle kunna bli sann ändå.

– Jag tänkte att om han kunde springa hela sträckan på 24 dagar så kan jag cykla den på 14 dagar, berättar Helena på telefon från Malla naturreservat under tisdagen, efter att hon nyss inlett sitt projekt genom att ta sig till Treriksröset, startpunkten för färden söderut.

Började till fots

Just den här etappen går hon eftersom det inte är tillåtet att cykla i naturreservatet. Men sen väntar många mil på cykelsadeln de närmaste veckorna fram till målet i Smygehuk. Den första sträckans elva kilometer har varit en fantastisk upplevelse, berättar Helena.

– Det har regnat i flera dagar och på båten upp till Treriksröset var det svinkallt. Men nu är det perfekt vandringsväder och fantastiska vyer, det är riktigt häftigt.

Samlar in pengar

Helena hoppas att hennes cykelfärd genom landet ska ge henne mycket uppmärksamhet – men inte för sin egen skull, utan för den insamling som är det är främsta syftet med cyklandet.

De insamlade medlen går via Evangeliska frikyrkan till att hjälpa barn till minoritetsfolk i Thailand att få gå i förskola och skola, samt ger studenter i Paraguay stipendium till studier på gymnasier och universitet.

– Jag är lärare och tycker det är viktigt med barns rätt till skolgång, förklarar Helena.

Målet är att under de två veckorna samla in 50 000 kronor. De första hundralapparna fanns på kontot på tisdagsmorgonen.

– Redan innan jag vaknade kom det in pengar, säger Helena som just nått fram till målet för den första etappen: parkeringen där maken Pär väntar.

– Vi har fått låna pappas husbil, och Pär står för all markservice. Han är bäst på det, säger Helena innan hon bjuds på en välförtjänt portion ravioli.

Skriver på blogg

På torsdagsmorgonen hör Helena av sig igen och berättar att hon nu kommit till övre Soppero, och ska ta en första cykelsträcka före frukost.

- Gårdagen var tuff, med motvind och duggregn, men målet, Sopperogården, var mödan värd.

Cirka 14 mil om dagen på cykel är det som gäller. När hon inte cyklar eller vilar skriver Helena också på bloggen Livets sinuskurva och berättar om sina strapatser under färden genom landet.

Siktet är inställt på att nå hamnen i Smygehuk den 16 juli.

– När jag är där kommer jag att jubla! säger Helena.

Fler artiklar för dig