Helge Iversen överklagar till Högsta domstolen

Såväl tingsrätten som hovrätten har beslutat att inte bevilja den förre Knutbypastorn Helge Iversen, tidigare Helge Fossmo, tidsbestämt straff. Nu väljer han att överklaga till Högsta domstolen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Helge Fossmo dömdes 2004 av Uppsala tingsrätt till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och mordförsök på sin granne.

Han har senare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men fått nej.

"Önskvärt att HD sätter ner foten"

Senast var det Göta hovrätt som avslog ansökan. Men nu har beslutet överklagats till Högsta domstolen.

– Det här fallet är såpass unikt och det spretar i hur underrätterna har valt att betrakta straffvärdet. Av det skälet vore det önskvärt att Högsta domstolen sätter ner foten kring vad gällande rätt är, säger Helge Iversens försvarsadvokat Anton Strand till Aftonbladet.

Läs också: Pastorer i brev: Ge Helge Iversen tidsbestämt straff

 

Praxis saknas

Brottsrubriceringarna förberedelse, stämpling, medhjälp och anstiftan utgör vad som brukar beskrivas som "osjälvständiga brottsformer" och enligt Anton Strand finns det för närvarande inte någon praxis som kan användas vid bedömning av straffvärde för osjälvständiga brottsformer vid tidsbestämning av livstidsstraff.

I överklagandet skriver han dessutom att det saknas praxis kring vilka omständigheter vid en anstiftansgärning som ska påverka straffvärdet då livstidsstraff tidsbestäms.

Läs också: Helge Fossmo försökte manipulera telefonlinjer i fängelset

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar