Het debatt om föräldraledigheten

Föräldrar är hemma för länge med sina barn på statens räkning. Dessutom måste männen ta en större del av kakan. Det menar Liberala ungdomsförbundet (LUF).
I en webb-tv-debatt mot KDU försvarade de sina ståndpunkter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Föräldraförsäkringen i sin nuvarande form är under attack. Flera röster från den politiska högerkanten vill att den kortas, vilket innebär att föräldrar inte ska kunna stanna hemma med sina barn lika länge som i dag. I alla fall inte med statens hjälp.

Tankesmedjan Timbro har lagt förslag på att korta ned föräldraledigheten eftersom den anses vara för dyr. MUF och Moderata kvinnor kom nyligen med ett liknande utspel, där de även ville se en karensdag för VAB, Vård av barn. Förutom ekonomi använde de jämställdhet som argument.

Även LUF, Liberalernas ungdomsförbund, vill se en förändring i samma riktning.

Läs mer: Frida Park: Stoppa jakten på småbarnsföräldrar

 

Debatt mellan LUF och KDU

Föräldraförsäkringen ska bantas till 12 månader, i stället för dagens 16. Dessutom ska den delas lika mellan mamman och pappan och föräldradagarna måste användas under barnets första två år.

Bra eller dåligt?

Caroline Rhawi från LUF kom till Dagen för att debattera frågan mot Martin Hallander, KDU.

– Föräldraförsäkringen behöver reformeras för att bidar till ökad jämställdhet på arbetsmarknaden, säger Caroline Rhawi då debatten dragit igång.

– Som liberaler tror vi inte på familjen som den minsta beståndsdelen i samhället, som ni konservativa. Sambeskattningen tog vi bort för att den var en kvinnofälla precis som föräldraförsäkringen är i dag.

Familjer ser olika ut

– Föräldraförsäkringen finns inte till för arbetsmarknaden utan för den viktiga anknytningen för små barn till sina föräldrar, svarar Martin Hallander.

– Familjer ser olika ut och då måste man kunna göra olika val. Därför bör föräldraförsäkringen bli mer flexibel.

Premium Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo
Premium Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT