Het debatt om påvarnas syn på celibatet

Nuvarande påven Franciskus har under senare tid övervägt möjligheten att tillåta gifta äldre män att bli prästvigda. Men i en nyutkommen bok opponerar sig påvens företrädare Benedict XVI mot dessa tankegångar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det är i den nya boken "Från djupet av våra hjärtan" som förre påven uttrycker sina tankar om celibatet. Boken kommer ut i dagarna, och inför utgivningen publicerade franska dagstidningen Le Figaro utdrag ur boken.

Där säger den förre påven bland annat att han inte kan vara tyst angående Franciskus ideer när det gäller präster och celibatet.

Brist på präster

Tankarna om att låta företrädesvis äldre gifta män prästvigas blev aktuella efter höstens synod om Amazonas, och kom delvis som ett svar på biskopar från regionen. Bakgrunden är den stora brist på präster som finns i regionen.

Men förre påven Benedict XVI menar att celibatet är och bör vara förknippat med att vara präst. Det anser också kardinal Robert Sarah, som är medförfattare till den nya bokenn. Sarah vänder sig direkt till Franciskus i boken, och säger bland annat att han "ödmjukt" ber Franciskus att "säga nej till varje inskränkning av prästerligt celibat, även om det bara gäller en region".

Läs även Undantag om celibat möjligt för katolska präster

"Chockerande"

I katolska sammanhang ses Benedicts uttalanden som uppseendeväckande - några katolska medier talar om "chockerande". Att en pensionerad påve uttalar sig om något som den nuvarande påven överväger att genomföra är "något som hittills inte har hänt under de två millennier som Katolska kyrkan existerat", skriver katolska Catholic National Reporter.

Läs även Så lever den pensionerade påven Benedikt i dag

Läs mer om Påven Franciskus

Alla tidigare artiklar
Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat