25 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Hillsong genomförde tyst marsch i kampen mot människohandel

I flera städer, i Sverige och omvärlden, protesterades det mot människohandel och trafficking.

1 av 11

– Nu skriker vi "freedom" och lyfter upp höger hand, manar Eric Liljero, pastor i Hillsong, från en liten scen på Norrmalmstorg i centrala Stockholm.

Framför honom finns ett hav av svartklädda människor iklädda t-shirts med budskapet att avskaffa slaveri. Efter att ha vrålat med ena handen uppsträckt i luften börjar folkmassa göra sig i ordning, samtidigt som Hillsong-musik börjar pumpa ut från högtalarna.

Knäpptyst vandring

Ett hundratal personer finns samlade och när de väl börjar vandra sker det knäpptyst. Kontrasten är total, mitt i en slamrande storstad slingrar sig denna lilla flod av människor som sträcker ut sig i ett flera hundra meter långt led.

Liknande scener utspelar sig i Göteborg, Malmö, Jönköping, Örebro och några till svenska städer. Rörelsen har spridning runtom på jorden, i 450 städer sker denna tysta demonstration till förmån för människor som fastnat i prostitution eller någon annan typ av människohandel.

Hillsong är något av en motor i arbetet bakom, även om hela den globala protesten arrangeras i regi av A21 under namnet "Walk for freedom", vandra för frihet.

Problemet finns

När Dagen pratar med några av deltagarna i manifestationen lyfter samtliga fram hur viktigt det är att den här frågan uppmärksammas, att problemet finns, även i Sverige. Det är något som också pastor Eric Liljero poängterar.

– Vi gör det här för att skapa medvetenhet om detta enorma globala problem. Men också för att inspirera fler att resa sig upp och göra skillnad, säger Eric Liljero till Dagen.

Tror du att ni kommer att göra någon skillnad?

– Det tror jag. Vi ser hur medvetandet ökar, även att det här är ett problem i Sverige. Vi gör det här för sjätte året i rad och vi har människor i vår församling som tidigare sålde sina egna kroppar på Stockholms gator mot sin vilja. Vi har varit med och lyckats rädda dem efter att de kommit i kontakt med vårt team som är ute på fredagar.

En motrörelse

Eric Liljero säger att det självklart inte är bra att människohandel växer, men samtidigt är han glad för denna motrörelse och att så många slutit upp för att öka medvetenheten om problemet.

För den som är i närheten är det omöjligt att lägga märke den här manifestationen som sker mitt på bilvägen med hjälp av polisens avspärrningar. Många undrar nyfiket vad det är som pågår och får snart en informationsfolder i sin hand.

Arga bilister

Bilisterna är väl de som har minst förståelse för den långa raden av svartklädda människor som tyst går förbi. Flera tutar irriterat då de tvingas stanna. Men de som marscherar bryr sig föga. De är ute för att kriga mot slaveri och trafficking, och som budskapet lyder på deras t-shirt, det sker steg för steg.

Läs även Elise håller änglavakt på Malmskillnadsgatan

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar