Hillsong lämnar pingstsamfund i Australien – har blivit för stora

Den internationella Hillsongrörelsen, med rötter i Australien, lämnar det australiensiska pingstsamfundet. Hillsong har växt till en så stor rörelse att ett eget trossamfund är nödvändigt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Såväl Hillsongs ledare, pastor Brian Houston, som den australiensiska pingströrelsen Australian Christian Churches (tidigare Assemblies of God in Australia) intygar att de båda parterna går skilda vägar i bästa samförstånd.

Hillsongkyrkorna har numera växt sig så stora och blivit så många att Hillsongrörlesen är mycket större utanför än i Australien.

– Det kan liknas vid ett barn som har växt upp och nu har ett mer omfattande liv utanför familjehemmet, säger Wayne Alcorn, ledare för den australiensiska pingströrelsen ACC.

Två tredjedelar utanför Australien

Enligt Hillsongledaren Brian Houston är Hillsong i dag en global kyrka utifrån en bas i Australien, men med världskontor i USA. Två tredjedelar av människorna som deltar i Hillsongs verksamheter finns utanför Australien. Man har pastorer i 24 länder som representerar 123 olika församlingscampus med 263 gudstjänster varje helg.

Registreringen av ett eget samfund i Australien motiveras med att Hillsong numera är i behov av att kunna ordinera sina egna pastorer, överlåta ledningsansvar, se till att kyrkorna är säkra och många andra saker för att kunna utveckla rörelsen framåt.

Läs vidare: Hillsong Sverige: "Växer vi så växer även Pingst"

 

Uttrycker tacksamhet

– Jag är väldigt tacksam till Australian Christian Churches. Vårt mål är att vi ska kunna blir en associerad kyrka till dem, och att vi ska kunna fortsätta att luta oss mot ACC. Vidare stödja konferenser, missionssatsningar, utbildningsinsatser och liknande initiativ, säger Brian Houston, som tidigare har varit ledare för den australiensiska pingströrelsen under ett antal år.

I Sverige har Hillsong sju församlingscampus i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Örebro och Malmö, och är en del av svenska Pingst.

Läs också: Australiens nyvalde premiärminister med i pingstkyrka