Högerextrema framåt i italienska valet

Populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega fick starkt stöd i söndagens val i ett Italien präglat av misstroende mot både stat och politiker.
– Den person italienarna har mest förtroende för, det är påven, säger Italienexperten Kristina Kappelin.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I går stod det klart att Silvio Berlusconis koalition verkar kunna bli en tänkbar vinnare i katolskt dominerade Italien. Tidigare premiärministern Matteo Renzi (Demokratiska partiet) meddelade att han avgår som en följd av det dåliga resultatet för partiet, Italiens socialdemokrater.

Största parti blev populistiska och EU-kritiska Femstjärnerörelsen (32 procent). Främlingsfientliga partiet Lega gick starkt framåt och blir därmed störst i en eventuell center-högerkoalition med Berlusconis Forza Italia (Framåt Italien) och högerextrema Fratelli d´Italia (Bröder av Italien) som skulle kunna få runt 37 procent av rösterna.

Misstro mot rättsstaten

Socialdemokratiska Demokratiska partiet hamnar först på en tredjeplats.

Hur brukar då engagerade katoliker rösta?

– Så länge det fanns ett kristdemokratiskt parti röstade man på dem. Men i dag går det inte att säga att katoliker röstar på ett visst sätt, sa Italienexperten Kristina Kappelin till Dagen vid ett seminarium om de italienska valen nyligen.

Hon beskrev skämtsamt italiensk politik på följande sätt: tänk på Sverige, och tänk sedan precis tvärtom. Kappelin trodde redan innan valet att inget parti skulle få absolut majoritet i parlamentet – och hon fick rätt.

I Italien finns en misstro som riktar sig både mot politiker, mot staten och inte minst mot rättsstaten, sa Kappelin på seminariet på Europahuset i Stockholm.

Trygga med Berlunsconi

Den politiker som italienarna har störst förtroende för är socialdemokraternas ledare Gentiloni, förklarade hon – detta trots partiets låga opinionssiffror. Men Gentiloni blir klart utklassad av den person som italienarna verkligen litar på: påven.

Många svenskar är förbryllade över Berlusconis comeback i politiken. Men Berlusconi är trots sina brott en man som många italienare litar på, sa Kappelin.

–  Många italienare känner sig trygga med Berlusconi. Han har varit med länge. Och man har ändå inget förtroende för det egna rättsväsendet, sa hon.

Till TT säger Anders Bergman, författare och expert på italiensk politik, att han tror att resultatet av söndagens val kommer att bli en center-högerregering.

–  Det kommer i så fall att bli en center-högerregering, mellan Forza Italia, Lega och Fratelli d´Italia. De har gått ut i valrörelsen och sagt det flera gånger, säger han.

Hårdare tag mot flyktingar

Fratelli d´Italia är ett parti på yttersta högerkanten, Forza Italia är Berlusconis parti och Lega är ett populistiskt parti.

–  Det intressanta är att Lega har blivit det största partiet i koalitionen och det kommer då att kunna ställa väldiga krav på Silvio Berlusconis parti vad gäller ministerposter, säger Anders Bergman.

Han säger att det är "väldigt oroande" att det är det högerextrema Italien som gått framåt. Om det blir en center-högerregering kan man vänta sig hårdare tag mot flyktingar och sänkta skatter. Gissningsvis kommer den EU-skepsis som kännetecknar flera partier på högerkanten också att märkas.

I Italien är reaktionerna starka på valresultatet. Tidningen Il Fatto Quotidiano skriver: "Allt kommer att förändras", och Corriere della Sera slår fast att "en av två italienare röstade emot systemet".

Många spekulerar nu i om Legas ledare Matteo Salvini kan bli Italiens nästa premiärminister. Han har lovat att bland annat deportera hundratusentals invandrare och ta itu med "faran" med islam, skriver TT.

Flera populistiska partier i årets val

Här är de partier som blev störst/ kan ingå i en vinnande koalition:

Femstjärnerörelsen. Startades av tv-stjärnan Beppe Grillo. Populistiskt parti som fört fram ideer om medborgarlön, och man har velat folkomrösta om euron. Inte lika invandringskritiska som till exempel Lega. De flesta i partiet har dock "snarare en höger-än vänsterbakgrund", enligt italienkännaren Kristina Kappelin. Leds nu av Luigi di Maio.

Lega, tidigare Lega Nord. Leds av Matteo Salvini. Främlingsfientligt och populistiskt.

Forza Italia. Tidigare premiärministern Silvio Berlusconis parti. Konservativt. Leds av Berlusconi, som dock inte kunnat ställa upp själv i valet därför att han är dömd för korruption och skattebrott.

Fratelli d´Italia. Ett högerextremt parti som leds av Giorgia Meloni.

Demokraterna. Italienska socialdemokrater, som har styrt Italien fram tills i dag, när ledaren Matteo Renzi avgick efter nederlaget i valet.

Lilla Erstagården