Högsta domstolen i USA: Ja till Trumps inreseförbud

I valkampanjen lovade Donald Trump att införa inreseförbud för vissa muslimska länder.
Efter ett utslag i den amerikanska högsta domstolen kan förbudet nu införas fullt ut.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Inreseförbudet har varit en av de mest kontroversiella frågorna under Donald Trumps tid som president. Som presidentkandidat ville han uttryckligen stoppa muslimer från att resa in i USA, men i dag hävdar han att inreseförbudet inte är riktat mot muslimer utan terrorister.

Den första presidentordern om inreseförbud mötte dock hårt motstånd i flera domstolar, som menade att förbudet stred mot den amerikanska konstitutionen och dess krav på religionsfrihet. Förbudet är infört, men genom utslag i flera lägre domstolar har effekterna begränsats.

Den högsta domstolen har nu i ett utslag lyft bort dessa begränsningar. Av de nio domarna i den högsta domstolen var det endast två liberala domare som motsatte sig det. Högsta domstolens beslut ses som en stor framgång för Donald Trump.

"Diskriminerar islam"

Justitieminister Jeff Sessions kallade utslaget för en stor vinst för säkerheten för det amerikanska folket. Andra var kritiska. Människorättsorganisationen ACLU menade att president Trumps tidigare retweet av högerextrema videos visar att han diskriminerar islam.

– President Trumps fördomar är ingen hemlighet – han har bekräftat det flera gånger, sa ACLU:s advokat Omar Jadwat till BBC.

Läs också: Trump kritiseras - spred islamfientliga filmer på Twitter
 

Striktare regler

Högsta domstolens beslut är ingen slutpunkt för den juridiska processen. Lägre domstolar ska pröva om den senaste versionen av förbudet följer lagen. Frågan kan därför komma att åter tas upp i högsta domstolen, som dock väntas godkänna inreseförbudet.

Förbudet gäller Syrien, Libyen, Iran, Jemen, Tchad, Somalia, Nordkorea och Venezuela. Fram tills nu har medborgare i dessa länder kunnat besöka USA om de haft släktingar där. Sådana undantag tas nu bort.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek