Högt tryck på jourhavande präst i advent

Många väljer just nu att ringa 112 för att prata med jourhavande präst.
– Vi ser en uppgång i adventstid, säger Gunilla Löf Edberg, nationell samordnare för jourhavande präster i Svenska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När stressen ökar finns ett behov av att dela tankar med någon och att få ställa frågor utan att mötas av krav. Många ringer 112 för att få hjälp med oro, ångest eller som ett sista halmstrå när man helt enkelt inte orkar längre. Efterfrågan på präster är stor i juletid.

– Vi kommer att ha full bemanning under jul och nyår, med präster från alla stift, men högsta trycket på tjänsten är under veckorna i advent, säger Gunilla Löf Edberg.

Stressen ökar

Hon ser inte att problemen är unika för den här årstiden men stressen ökar och för många blir bördan större än man orkar med.

Jourhavande präst fungerar som en förlängd arm till den vanliga prästtjänsten och tar vid på kvällar och nätter när andra präster är lediga. Själavård används både vid kris och vid behov av annat stöd.

– Det viktigaste är att vara närvarande och lyssna och möta personen, säger Gunilla Löf Edberg.

200 samtal per kväll

Jourhavande präst får i snitt 200 samtal per kväll på telefonen. Det handlar om akut själavård. De senaste åren har trycket på tjänsten ökat.

– Vi har byggt ut tillgängligheten, det kan vara en förklaring till att vi ser en tydlig uppgång. Sedan hösten 2014 har man infört en chattjänst där man kan chatta med en präst i stället för att ringa. Det är ett uppskattat alternativ bland de unga. 2015 fick man in cirka 3  000 chat-samtal. 2016 hade siffran dubblerats till 6 000.

– För yngre är det här ett bekvämt sätt. De kan vara helt anonyma och de är vana att kommunicera via sms, mejl och chattar.

Tre sätt

I dag finns det tre sätt att kontakta jourhavande präst. Ringa, skriva ett digitalt brev eller chatta. Oavsett vilket alternativ man väljer så har prästen tystnadsplikt och ingen utomstående kan ta del av konversationen. Inga samtal spelas in. Brev krypteras och chattar försvinner. Ingenting sparas, enligt Svenska kyrkans hemsida.

– Vi har tekniska lösningar för att tystnadsplikten ska kunna upprätthållas. Det ska vara på samma sätt som att prata med en präst i en församling, säger Gunilla Löf Edberg.