Hollywoodpastorn mötte svenska kollegor

Han leder församlingen Mosaic i Hollywood, som attraherar många från kultur- och gayvärlden, liksom såväl muslimer och ateister i Los Angeles.
I går mötte han de svenska pingstpastorerna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Erwin McManus heter pastorn som har fått det att spraka om församlingen Mosaic i Los Angeles, USA. Det var från början en sydstatsbaptistförsamling, men är i dag beskriven som en ”hipsterkyrka” som samlar tusentals i tre olika campus i staden. Och som numera relaterar nära till pingströrelsen, även om den inte formellt är medlem där.

Erwin McManus är själv i 60-årsåldern och kallar sig förutom pastor för designer, filmskapare, ”storyteller”, framtidsspanare, författare med mera. Det kreativa och skapande uttrycket med dans, film, musik och konst har präglat församlingen.

Inför de drygt 540 svenska pingstpastorerna, som i veckan varit samlade i Stockholm, framhöll han att människan är designad av Gud att vara kreativ och skapa framtid och hopp.

– När vi predikar att Jesus är världens hopp, men våra kyrkor endast reflekterar historien så säger vi att det första är en lögn, sa Erwin McManus, och efterlyste att framtiden också syns i församlingarnas uttryckssätt.

Tusen år gammal kultur

Han konstaterade att församlingar alltför ofta verkar tusen år gamla i sin kultur, spelar musik som är 500 år och har ett språk som är hundra år gammalt.

En vanlig söndag samlar Mosaic Church 3 000–4 000 besökare till gudstjänst. Det hela började när församlingen 2003 flyttade till en nattklubb som ägdes av sångaren Prince i centrala Los Angeles.

”Vänstermänniskor” i kyrkan

I dag beskriver Erwin McManus gudstjänstbesökarna som ”vänstermänniskor” kulturellt, politiskt och socialt. Där finns ett stort antal socialister, anarkister, gaypersoner, buddhister, muslimer och ateister bland de cirka 60 nationaliteterna i församlingen.

Från de svenska pingstpastorerna fick han frågan hur han kan hålla ihop denna blandning av människor, och hur han förhåller sig till ”liberala värderingar” utifrån kristen tro.

– Jag tror på Adam och Eva, på Röda havet som delade sig, på jungfrufödseln och på mirakler. Kraften ligger inte i att vi håller med varandra om allt, utan att vi ändå visar kärlek och respekterar varandra.

Olika åsikter förenas

Han berättade om flera ledare från gaysamhället som varit med i församlingen i flera år, och där åsikterna går isär mellan honom och dem i äktenskapsfrågan, men där man ändå trivs bra tillsammans.

– Det märkliga är att du inte behöver vara superliberal för att nå de här människorna. Du behöver bara vara äkta, ärlig och eftertänksam. Dumma svar från ”högerkanten” fungerar inte, men intelligenta svar från vilken sida som helst fungerar.

–  Vi måste kunna lära varandra att vara tillsammans även om vi inte är överens om allt, och det går.

Den amerikanske pastorn, som i helgen också medverkar på Hillsongs campus i Märsta, menade att kyrkorna alltför länge har varit kända för ”vad vi är emot” och inte för ”vad vi är för”. Han tror och hoppas på ett skifte i historien här.

– När kyrkorna blir kända för att frigöra fantasi och potential av kreativitet hos våra barn, så kommer familjer runtomkring i världen att göra allt för att få ha sina barn i kyrkan. Här drömmer man mer, fantiserar mer och formar framtiden.

– Församlingen är Guds instrument för att skapa den framtid han önskar för mänskligheten, sa Erwin McManus till pingstpastorerna, innan de efter tre dagar av inspiration och kunskapsinhämtande reste hem till sina församlingar igen.

Fakta:

Fakta: Pingst Pastor

Samlar cirka 540 pingstpastorer från hela landet i Stockholm.

Temat för i år var: Ledarskapet, utmaningarna, uppdraget.

Konferensen avslutades under torsdagen.