Nyheter

Hundratals raketer mellan Gaza och Israel

Israel och Hamas stod på tröskeln till ett nytt Gazakrig på tisdagen efter en våldsam upptrappning av striderna. Internationella medlare försökte ingripa, men den palestinska raketbeskjutningen och de israeliska flygattackerna fortsatte.

TEL AVIV. Israeler och palestinier närmade sig en ny blodig konfrontation i Gaza på tisdagen – vilken i så fall skulle bli den fjärde stora "ronden" mellan Israel och Hamas på tio år.

Den israeliska regeringens säkerhetskabinett satt i krismöte flera timmar och Israels armé förde stora styrkor till gränsen mot Gaza. Palestinska militära grupper hade skjutit mer än 400 raketer mot Israel på ett dygn och israeliskt flyg hade riktat mer än 150 attacker mot mål i Gaza.

Men dödssifforna hade ännu på tisdagseftermiddagen inte rusat i väg på ett sätt som skulle ha gjort ett krig på bred front ”oundvikligt”. Palestinierna rapporterade på tisdagen sex döda efter Israels flygattacker. I den israeliska staden Ashkelon dödades en människa – en palestinier från Västbanken – när en raket från Gaza slog ned i huset där han befann sig.

Var på väg mot avtal

Trots all krigsretorik och trots alla sammanstötningar på senaste tiden befann sig Hamas och Israel på väg mot någon form av avtal, som enligt planerna skulle leda till ett långsiktigt eldupphör. Detta efter en rad avspänningsåtgärder.

Israel hade gjort det möjligt för den arabiska Gulfstaten Qatar att föra in miljonbelopp i Gaza till utbetalande av statstjänstemäns löner, vilket väntades lätta något på den ekonomiska misären i området. Elförsörjningen hade kommit i gång i Gaza med finansiering från Qatar sedan president Mahmoud Abbas palestinska myndighet på Västbanken länge stoppat elen för att sätta press på Hamas.

Och Hamas hade sett till att protesterna längs gränsen mellan Gaza och Israel, som äger rum varje fredag, hade blivit mindre våldsamma de senaste veckorna.

Planer på havskorridor

Det fanns långtgående planer på en havskorridor mellan Cypern och Gaza, som skulle bryta blockaden av den palestinska kustremsan.

Främst Egypten och FN bidrog till att Israel och Hamas började närma sig ett avtal. Tills en israelisk spaningsräd mot Gaza gick överstyr i söndags och utlöste den senaste upptrappningen. Parterna fortsatte att varna varandra på tisdagen.

– Det finns gott om utrymme för fler mål. Vi har signalerat till Hamas under natten att vi har underrättelseinformation och möjlighet att slå till mot ett antal militära mål som tillhör Hamas, säger överstelöjtnant Jonathan Conricus, israelisk armétalesman.

– Ungefär en miljon sionister kommer att vara inom räckvidden för våra raketer om de sionistiska fiendens beslut är att fortsätta aggressionen, säger Hamastalesmannen Abu Obeida, som förklarar att raketerna mot Ashkelon bara är en ”varning”.

Vädjan om eldupphör

FN:s sändebud i Mellanöstern, den ryske diplomaten Nikolaj Mladenov som tillsammans med representanter för Egyptens säkerhetstjänst har arbetat fram det preliminära avtalet mellan Israel och Hamas, vädjar nu till parterna om eldupphör. Han ser sitt långa mödosamma medlingsarbete bokstavligen sprängas i småbitar.

”Farlig och ansvarslös”

”FN arbetar nära tillsammans med Egypten och alla berörda för att se till att Gaza kliver tillbaka från avgrundens rand. Upptrappningen de senaste 24 timmarna är EXTREMT farlig och ansvarslös. Raketerna måste UPPHÖRA, alla måste visa återhållsamhet! Inga ansträngningar får sparas för att stoppa våldsspiralen”, skriver Mladenov i ett engagerat inlägg på Twitter.

Fler artiklar för dig