Nyheter

I dag delas fredspriset ut till Mukwege och Nadia Murad

Denis Mukwege och Nadia Murad tar emot fredspriset i Oslo.

Nobeldagen är här vilket också innebär pampiga banketter och att pristagarna är på plats för att ta emot respektive pris.

Klockan 13.00 börjar högtiden i Oslo där fredspriset ska delas ut. I år delas priset mellan pastorn och läkaren Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad. Båda får priset för sina insatser för deras kamp mot sexuella övergrepp i konflikter.

Läs mer: Inget pris i världen förändrar Mukwege

Svenskt stöd

Att Denis Mukwege får fredspriset är något som många svenskar gläds extra mycket över, inte minst inom pingströrelsen, som gett honom sitt stöd från dag ett i livet. En svensk missionär var med och räddade livet på Mukwege då han var nyfödd och PMU, tillsammans med Läkarmissionen, var med och byggde upp Panzisjukhuset som är basen för Mukweges behandling av kvinnor som våldtagits i DR Kongos brutala konflikt.

Sätt press på Kongo

Lagom till prisutdelningen går också PMU och Läkarmissionen ut med en uppmaning till EU att sätta press på DR Kongo inför det stundande presidentvalet. I en debattartikel i Svenska dagbladet skriver de att EU:s sanktioner inte bör hävas då situationen för de mänskliga rättigheterna i landet inte förbättrats.

"På Panzisjukhuset fortsätter man ta emot personer som utsatts för svårt sexuellt våld. Patienterna vittnar om ett extremt övervåld som är svårt att förstå. Frustrationen och förtvivlan är stor bland befolkningen som kämpar för en fungerande vardag, fri från våld," skriver Lars Arrhenius från Läkarmissionen tillsammans med Maria Bard och Niclas

Kämpar för yazidier

Nadia Murad har inte samma historiska koppling till Sverige, men hennes berättelse har fått många att reagera starkt. Hon är en av många yazidiska kvinnor som togs som sexslavar av Islamiska staten och efter att lyckades fly från fångenskapen i Mosul har hon kämpat för kvinnorna som hamnat i samma situation.

Inför prisceremonin har hon berättat att tusentals yazidiska kvinnor fortfarande finns kvar som sexslavar av extremistgruppen IS och hon kämpar för att omvärlden ska få upp ögonen för deras situation.

Fler artiklar för dig