I dag meddelas domarna mot Knutbyledarna

14.00 i dag meddelas domarna mot tre tidigare pastorer i Knutby Filadelfia.
När slutpläderingarna hölls yrkade åklagare Liselott Herschend på fängelse för Åsa Waldau och Urban Fält.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Läs mer Samtliga tre Knutbypastorer är skyldiga

Den 12 februari hölls den sista rättegångsdagen i Uppsala tingsrätt. Efteråt motiverade Liselott Herschend för den samlade pressen varför hon hade yrkat på fängelse.

– När det gäller den kvinnliga pastorn så har jag sagt att jag anser att hon ska dömas för alla de 14 fall av misshandel som är med i åtalet och jag har sagt att jag anser att det sammanlagda straffvärdet uppgår till 1 år och 6 månader om man lägger ihop alla de här olika tillfällena.

Villkorlig dom och böter

Urban Fält, som numera heter Carl Fält, har stått åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, mot en då 17-årig flicka inom församlingen.

– I den delen bedömer jag straffvärdet till fängelse i ungefär 8 månader och att det är ett sådant artbrott där normalpåföljden ska vara fängelse, berättade Liselott Herschend.

Läs mer Sune Nordin och Magnus Jonegård vill ta kunskaper från Knutby och hjälpa andra

 

När det gäller Peter Gembäck, som polisanmälde sig själv och som har erkänt det han är anklagad för, förklarade Liselott Herschend att hon ansåg att påföljden kunde stanna vid villkorlig dom och böter med hänsyn till att han har anmält sig själv och att det har gått lång tid sedan händelserna.

Pressträff i Uppsala tingsrätt

Liselott Herschend fick också en fråga om hur hon skulle sammanfatta förhören under hela rättegången.

– Min uppfattning är att de personer som har hörts under rättegången har berättat på i stort sett samma sätt som de har gjort under förundersökningen. Det har inte varit några stora överraskningar, vare sig när det gäller målsägarna, vittnen eller misstänkta.

Läs mer Barnflickan i Knutby i centrum för dokumentären ”I huvudet på en gärningsman”

 

Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för flera av personerna, sa samtidigt att såväl Åsa Waldau (numera Åsa Jacobsson) som Urban Fält borde dömas till fängelse i ungefär två år.

I direkt anslutning till fredagens offentliggörande av domarna kommer även en pressträff att hållas i Uppsala tingsrätt. Där ska bland annat Kurt Ek, rådman, domare och rättens ordförande i målet medverka.

Dagen finns också på plats.

Läs mer Knutbyrättegången över: Åklagaren yrkar på fängelsestraff

Läs de senaste artiklarna om Knutbysekten

Alla tidigare artiklar
Sambo och giftermål
Sex har en själslig dimension som inte försvann bara för att kyrkans sexualmoral kastades överbord av 1960-talets rebeller. 
Foto: mari lezhava
Foto: mari lezhava