I kristna fotbollsligan får svordomar konsekvenser

LONDON. I kväll kan det mycket väl delas ut gula kort på Friends arena när Sverige möter Italien i VM-kvalet. På Wanstead Flats i östra London riskerar spelarna även blå kort.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det finns kristna fotbollsligor utspridda över hela England. I London samlas lagen i Ilford & District Churches Football League (IDCFL) för spel på Wanstead Flats varje lördag.

Just i dag bjuder London på fint höstväder. Dessutom bjuds det på två toppmatcher: East London Athletic–AS Athletic samt East Ham Elim–Emmanuel FC. I botten av tabellen möts samtidigt City Gates FC och Bridge Utd.

På Wanstead Flats finns ett tiotal planer bredvid varandra. Alla matcherna har avspark samma klockslag (10:00) vilket innebär att det är möjligt att följa flera matcher samtidigt.

City Gates FC vann IDCFL säsongen 2010/2011. Sedan dess har det däremot gått utför och i år ser det riktigt mörkt ut för laget som har sin bas i kyrkan City Gates i Ilford.

Efter snart tio omgångar ligger laget sist i tabellen utan några inspelade poäng. (Faktum är att City Gates FC står på en minuspoäng efter att ha lämnat in ett så kallat matchkort för sent.)

Saknar komplett lag

Tränaren Roger Lamothe ser bister ut – och det är kanske inte så konstigt. I dag lyckas han inte ens få ihop ett komplett lag. När domaren John Conaghan blåser igång matchen finns bara åtta City Gates-spelare på plan.

Trots det numerära underläget lyckas de ändå hålla spänning i matchen ett tag. Men till slut får Bridge Utd hål på det decimerade försvaret och när matchen är slut står det 1–6 på resultattavlan.

– Flera av våra spelare som hade lovat att komma dök aldrig upp, säger City Gates FC:s enda målskytt Qasim Wajid besviket.

– Det händer inte varje vecka, men då och då.

IDCFL är som namnet antyder en kristen fotbollsliga. Alla klubbarna har sin bas i församlingar, men långt ifrån alla spelarna tillhör en kyrka – eller är ens kristna.

Det gäller bland annat Qasim Wajid som är muslim.

Dean Ledger tillhör City Gates FC. Han har varit aktiv i IDCFL under lång tid och från och med i år har han övertagit rollen som ordförande för ligan.

– Vissa församlingar ser i första hand fotbollslagen som något för deras medlemmar. Andra använder fotbollen mer som ett evangelisationsverktyg för att nå människor utanför kyrkan, berättar han.

Oavsett vilket måste samtliga spelare skriva under ett kontrakt. Där lovar de bland annat att uppträda på ett sätt som är värdigt en kristen – både på och utanför planen. Konkret innebär det att inte svära eller häda, att respektera domarnas beslut, att ha ett sportsligt beteende och att sträva efter att delta i ”Team Talk”, den samling som sker en gång varje månad då lagen samlas före matcherna för att lyssna på vittnesbörd och för att be tillsammans.

– Senaste gången var vi ett 70-tal personer som samlades, säger Dean Ledger som också berättar att ett lag ansvarar för varje samling.

”Se upp för hundbajset!”

2014 berättade brittiska The Mirror om hur en spelare i en annan kristen fotbollsliga i England blev utvisad efter att ha varnat en lagkamrat för ”dog shit” (hundbajs) på planen.

Enligt tidningen blev båda lagens spelare och ledare förbluffade av den hårda bedömningen, men domaren hänvisade till förbudet mot svordomar. Efteråt medgav dock ligaledningen att utvisningen var felaktig och den automatiska avstängningen på en match ströks eftersom användandet av ordet ”shit” inte var riktat mot domaren.

Ovårdat språk på planen kan ändå få konsekvenser. John Conaghan berättar om det blå kortet som han kan dra fram ur bröstfickan om en spelare behöver kyla av sig utanför sidlinjen. Spelaren i fråga får då titta på i tio minuter innan han är välkommen tillbaka in i spelet.

Spelarna i City Gates FC och Bridge Utd håller sig lugna och just i dag behöver han aldrig ta fram det speciella kortet.

Dean Ledger konstaterar samtidigt att spelarna hellre tar ett gult än ett blått kort eftersom de då får vara kvar på planen.

City Gates har nästan 1 200 medlemmar. Tidigare hade församlingen två lag – ett bättre och ett lite sämre som bestod av yngre spelare. Det laget tränade Dean Ledger. Han konstaterar att det är bekymmersamt att församlingen inte får ihop fler spelare och han berättar att en av kyrkans pastorer var på plats i dag för att bilda sig en bättre uppfattning om ligan för att på det sättet kunna göra bättre reklam för ligan.

– Vi är väldigt bra på olika evenemang, men sämre på den här typen av aktiviteter.

IDCFL är uttalat en kristen fotbollsliga för män. Dean Ledger berättar att en övervägande del av medlemmarna i församlingen City Gates är kvinnor, vilket också innebär ett begränsat antal potentiella spelare.

Färre lag i år

”Det var bättre förr” är en sliten klyscha. Men faktum är att det inte enbart är City Gates som har problem med engagemanget för fotbollen. Förra säsongen bestod IDCFL av 18 lag. I år är siffran 14. Dean Ledger berättar att flera lag sparkades ut från ligan efter att inte ha betalat ligaavgiften och John Conaghan konstaterar med en liten suck att det finns utmaningar.

Men att kasta in handduken är inte något alternativ för Dean Ledger. Han har valt att lämna över mycket av det praktiska ansvaret för City Gates fotbollslag för att i stället fokusera på framtidens spelare.

Samtidigt som matcherna i IDCFL pågår drillar han ett gäng unga grabbar på en plan bredvid. Än så länge tränar de bara. Men förhoppningen är att på sikt skapa en ungdomsliga – och vem vet, om några år kan de kanske vara stommen i lagen i IDCFL?

– Vi vill att ligan ska vara konkurrenskraftig och tävlingsinriktad, men samtidigt tydligt kristen. Vi vill inte att man bara ska lufsa runt, säger Dean Ledger samtidigt som han packar ihop bollarna som har använts av grabbarna under träningen och bjuder in mig till morgondagens gudstjänst i City Gates.