Ideella ledare intog Folkets hus i Umeå

Folkets hus i Umeå fick för en dag bli Guds hus. Detta när närmare 600 volontärer från lokala pingstförsamlingar i Norrland samlades till en ledardag.
– Det är fantastiskt att vi i Norrland får hjälpa varandra, säger Ulf Sundkvist, pastor i Umeå Pingst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I lördags, i Umeå, hölls den första av tre regionala ledardagar som Pingst nationellt i höst arrangerar ihop med lokala församlingar. Nästa gång är Västerås, lördag 11 november, och sedan Jönköping, lördag 18 november.

Totalt samlar Pingst under hösten drygt 2 000 barn- och ungdomsledare, serviceteam, böneledare, lovsångs- och församlingsledare till utbildning och inspiration.

– Det antalet människor når få andra ideella organisationer upp till, säger Ulf Sundkvist.

Norrlänningar i Pingst

Han är glad över uppslutningen från Norrlandsförsamlingarna, och upplyser om att pingströrelsen har 13 procent av sina medlemmar från Sundsvall och norrut. Under ledardagen fick de lyssna på bibelstudium av pingstledaren Daniel Alm, och delta i sju olika seminariespår kring 1) gudstjänst 2) nästa generation 3) omsorg 4) ledarskap 5) nya människor 6) mission och 7) lärjungaskap.

– För många ideella ledare på mindre orter som Mellansel, Vännäs eller Ursviken, med under 150 medlemmar i församlingen, är det enormt uppmuntrande att få vara i största lokalen i Umeå, för att bli utmanad, uppmuntrad och få med sig några redskap hem, säger Ulf Sundkvist.

Bikupor om predikan

Själv undervisade han ett 30-tal personer om att predika, med samtal i bikupor och praktiska tips över hur man går tillväga.

Det är Pingst nationellt som har jobbat fram Pingst Ledares samling, men när 21 olika seminarier skulle hållas på olika håll i Umeå var det pastorer och ledare från församlingar runt omkring i landet som var med och undervisade.

Ett 50-tal lokala volontärer i Umeå var engagerade för att dagen skulle fungera.

Förbön för volontärer

Innan ledardagen avslutades med förbön för alla volontärer som önskade, så hölls ett panelsamtal mellan Rebecca Stålnacke, tältmakarpastor i pionjärarbete i Arjeplog, och pingstföreståndaren Daniel Alm. Rebecca, med sitt landsortsperspektiv och människor utspridda på en jättestor yta. Daniel, med sin utblick över hela landet och kunskap om utvecklingen i samtiden.

– Det var ett fantastiskt spännande möte. Arjeplog jämfört med ett mångkulturellt Stockholm är skilda världar. Rebecca berättade bland annat hur de i Arjeplog emellanåt låter pastor Niklas Piensoho i Stockholm Filadelfia predika för dem via webben i deras gudstjänst. Och nu vill de ge hjälp till Arvidsjaur.

Hjälper varandra

Ulf Sundkvist är som relativt ny pastor i Norrland och Umeå fascinerad över hur pingstförsamlingarna i norr hjälper varandra. Han berättar om pingstförsamlingen i Kiruna som var nedläggningshotad, men som nu har levt upp och samlar 60-80 personer efter att ha fått hjälp av andra församlingar.

I mitten av november anordnar pingstförsamlingarna ett predikstolsbyte, då 40 pastorer åker runt till andra gudstjänster, och samtidigt görs en insamling till kassan ”Älska Norrland”.

– Vi har samlat in en halv miljon för att hjälpa till i lokala församlingar som inte klarar sig själva, men som vill rivstarta och utvecklas.

Lilla Erstagården