IMF: Mänsklighetens mörkaste stund

Coronapandemin har lett till en ekonomisk kris som aldrig tidigare skådats. Internationella valutafonden IMF:s chef Kristalina Georgieva levererade ett mycket dystert budskap vid en presskonferens i Geneve på fredagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det har gått knappt två veckor sen IMF:s chef Kristalina Georgieva jämförde den pågående krisen i världsekonomin med finanskraschen 2008. Nu menar hon att läget i dag är ”långt värre” än då.

– Aldrig någonsin i IMF:s historia har vi sett världsekonomin helt stanna upp, sa IMF-chefen vid fredagens presskonferens, som arrangerades av världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är, i min livstid, mänsklighetens mörkaste timme, ett stort hot mot hela världen och det kräver av oss att vi står upp, är eniga och skyddar de mest sårbara bland invånarna på vår planet, sa Georgieva, enligt IMF.org.

Slår hårt mot fattiga länder

IMF-chefen betonade att kampen för att rädda människoliv måste gå hand i hand med att rädda ekonomin och människors försörjning. Fattiga länder är svårt drabbade både genom sämre tillgång till sjukvård och genom att utländska investeringar och exportintäkter kraftigt minskar.

I samarbete med Världsbanken och andra institutioner arbetar nu IMF för att hålla uppe världsekonomin och stötta de värst drabbade länderna.

– Vi har en krisfond på en triljon dollar (cirka 10 000 miljarder kronor) och är beslutna att använda så mycket som behövs för att skydda ekonomin, sa Giorgieva. Hon berättade att över 90 länder redan begärt krisstöd från IMF.

Riktar vädjan

Samtidigt vädjade IMF-chefe till länderna att använda stödpengarna till det som är viktigast.

– Prioritera hälsoutgifter. Använd pengar till att betala läkare och sjuksköterskor. Se till att sjukhus fungerar, att tillfälliga kliniker byggs där det behövs, och skydda er ekonomi, de mest sårbara människorna och företagen så att de kan behålla sina anställda.

Varning från WHO

Vid presskonferensen medverkade också WHO-ledaren Tedros Adhanom Ghebreyesus. Han varnade länder för att för snabbt lyfta restriktioner som införts för att begränsa virusspridningen. Det kan leda till ”en ännu svårare och förlängd” ekonomisk nedgång, sa han, rapporterar CNBC.

Tron i familjen
Kyrkan under isoleringen
"Bönens kraft och verklighet är svår att definiera. Det får nog teologerna göra. Men jag och min fru Marie ber varje dag för dem som just nu ligger och kämpar i covid-19. Jag vet vad de går igenom", säger Roland Utbult.
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg