Ingen präst i svenskt OS-team - men Norge skickar två

Både Norge och Finland har skickat med präster till OS i Pyeongchang. – Jag är glad över att vi förstår att idrotten är mer än medaljer, säger den norska längdskidåkaren som drabbades av dödsfall i familjen under OS i Sotji.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sveriges Olympiska kommitté har valt bort präster i OS-teamet.

– Men vi har prestationspsykologer och beteendevetare, säger mediechefen Lars Markusson till Expressen.

Våra grannländer Norge och Finland har dock valt att skicka med präster. I norska gruppen ingår två präster, i finska en.

Den norska skidåkaren Astrid Uhrenholdt Jacobsen säger till tidningen VG att hon hade uppskattat om det hade funnits en präst med i Sotji 2014. Då drabbades hon av dödsfall i familjen mitt under tävlingarna.

Läs också: Svenska kyrkan på plats i Rio inför OS

 

"Ovärderligt"

– Det hade varit till stor hjälp om samma resurser hade funnits i Sotji. Lyckligtvis hade jag många personer runt mig den gången som hade tid och möjlighet, men att förvänta sig att en tränade skulle lägga tid på mig, det hade blivit fel för laget.

– Den rollen görs bättre av en präst, säger hon.

I år finns alltså möjligheten att tala med en präst för de norska idrottarna.

– För mig är det en stor trygghet att ha någon i truppen som inte bara tänker på prestation, utan där värderingar som handlar om medmänsklighet står i centrum. Att ha stödpersoner som inte är rekryterade direkt genom idrottsvärlden kan vara ovärderligt, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen till VG.

Miljon-satsning från 2018

Politikern Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti) säger till VG att satsningen på präster innebär att man lägger 1,3 miljoner på prästtjänster inom idrotten varje år från och med i år.

– Vi såg för fyra år sedan hur krävande det var för Uhrenholdt Jacobsen och resten av längdskidåkningslaget. Vi tror att prästerna kan hjälpa också i sammanhang som inte kan verka självklara, säger han.

Läs också: ”Vi ska fira gudstjänst i vimlet på Copacabana”

 

Astrid Uhrenholdt Jacobsen instämmer.

– Jag är glad över att vi förstår att idrotten är mer än medaljer, att man önskar tillvarata det mänskliga. Prästerna kommer att vara tillgängliga för alla som önskar prata med dem, både tränare och idrottare. Detta blir ett stöd för hela teamet, säger hon till VG.