”Ingvar Kamprad använde gudomliga principer”

En hel värld sörjer Ikeagrundaren Ingvar Kamprad.
En av dem som jobbat nära honom är pastorn och Kanal 10-grundaren Börje Claésson.
– Kamprad använde sig av gudomliga principer, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flaggorna över hela Älmhult vajade på halv stång i går. Även utanför Stenbrohults kyrka, som var Ingvar Kamprads hemförsamling, flaggades det på halv stång.

– Ingvar Kamprad har betytt oändligt mycket för vår bygd, säger Marcus Lejon, kyrkoherde i Älmhult.

Var sortimentschef

En annan Älmhultsbo som lärt känna Ingvar Kamprad är pastorn och entreprenören Börje Claésson. Under några år på 1980-talet var han produkt- och sortimentschef i företaget. I dag ser han sin kristna tv-kanal som ett ”andligt Ikea”.

– Ingvar Kamprad betydde mycket för mig som människa. Hans ödmjuka inställning gjorde det svårt att inte tycka om honom, även om han kunde uppfattas som lite hård ibland.

Börje Claésson berättar att han lärde sig mycket av Ikeagrundaren.

– Framför allt att varje människa har ett värde. Att se den lilla människan var oerhört viktigt för honom, att alla har betydelse. Leverantörer som jag träffade undrade hur vi kunde ha en så speciell kultur på Ikea.

Det låter lite som en församling?

– Ja, på ett sätt. Ingvar Kamprad använde sig av gudomliga principer, även om allt förstås inte varit gudomligt. Teamtänkandet var otroligt viktigt, att vi alla jobbar mot samma mål. Det var hans styrka.

I samband med att Börje Claésson skulle sluta på företaget bjöd han Ingvar Kamprad på lunch. Kamprad lovade att komma, om han lovade att inte göra sig till utan bara bjuda på något enkelt. Det fick bli lax.

– När vi skulle skiljas åt sa Ingvar till mig att familjen är det enda som betyder något. Jag svarade med att önska det bästa jag visste, nämligen Guds välsignelse. Då slöt han mig i sin famn och kysste mig på båda kinderna. Jag såg att han var oerhört rörd.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Kamprad var en förebild men knappast något helgon

 

Tog starkt intryck

Även Anders Gårlin, verksamhetsutvecklare på Ikea och styrelsemedlem i Myrorna, tog starkt intryck av Ingvar Kamprad.

– Ingvar var ett stort föredöme för mig. Det jag särskilt tar med mig är värdet av att leda med ett gott exempel. Han var det som Jesus var för sina lärjungar. Det handlar om att vi är lika mycket värda, och har samma grundläggande behov och drömmar, säger Anders Gårlin som även är engagerad inom Frälsningsarmén och Myrorna.

Han använder – precis som många andra – ordet familj för att beskriva den speciella Ikeakultur som Ingvar Kamprad sägs ha personifierat.

– Det är tillsammans vi ska kunna möta människors behov och skapa en bättre vardag för de många människorna. Det är inget som en enskild människa gör, utan något vi måste göra tillsammans.

Läs mer: IKEA: Ingvar Kamprad är nu i himlen

Fakta:

Ingvar Kamprad

Föddes 1926 i Småland.

Grundade som 17-åring möbelföretaget Ikea – som fick namn efter honom själv och hans hemort: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

1994 avslöjades hans dragning till nazism och fascism under 1940- och 1950-talen. Kamprad erkände direkt – och bad om ursäkt.

In i det sista var han delaktig­ i Ikea, de sista åren som senior rådgivare.

Ingvar Kamprad blev 91 år.