Irakpastor: Människor kommer till tro här

Den evangeliska församlingen i Kirkuk ordnade husrum åt drygt 70 irakier på flykt när IS-terroristerna intog området. Två gånger har kyrkan varit utsatt för bombförsök.
– Be för de kristna i Irak, säger pastor Haitham Jazrawi.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dagen besöker den lilla presbyterianska kyrkan som i dag samlar cirka 110 personer i oljestaden Kirkuk.

Den kristna minoriteten är här ovanligt stor, 5–6 procent av befolkningen, men antalet kristna har ändå minskat kraftigt de senaste åren.

– 95 procent av de kristna i landet vill emigrera. Vi förlorar fortfarande en till två familjer varje månad, säger pastor Haitham Jazrawi.

Flera tidigare församlingsmedlemmar finns nu i Södertälje. Han har själv varit där och predikat.

Om de kristna över lag är i minoritet i Irak så är de evangeliska kyrkorna klart minst jämfört med de traditionella kaldeiska, syrisk-katolska och syrisk-ortodoxa kyrkorna. Men efter att diktatorn Saddam Hussein störtades 2003 har antalet evangeliska kyrkor ökat.

Grundades 1927

Församlingen i Kirkuk, som grundades redan 1927, håller fyra gudstjänster varje vecka. En av de viktigaste samlingarna är kvinnomötena, uppger Haitham Jazrawi. Han konstaterar att moskéerna inte har möjlighet att jobba med kvinnorna på det sättet som de kristna kan.

Församlingen bedriver ett omfattande socialt arbete. Bland annat besöker kvinnorna i kyrkan kvinnofängelset i staden varje månad, och har med sig paket. Församlingen driver också den största barnförskolan i Kirkuk.

Tufft för evangeliska kyrkor

Att det många gånger är tuffa förhållanden för de evangeliska församlingarna är det ingen tvekan om. Haitham Jazrawi berättar att kyrkor i andra delar av landet har fått stänga. I Kirkuk har församlingens kyrkolokal två gånger varit utsatt för bombförsök på senare år.

– Vi upptäckte bomben i samband med Ramadan, den muslimska fastemånaden. Vi lyckades avvärja det hela med hjälp av en robot som kunde klippa av kablarna, säger pastorn.

När kristna i tvåmiljonerstaden Mosul 2014 flydde IS-terroristerna och kom till Kirkuk, knappt 20 mil bort, öppnade den presbyterianska kyrkan sina lokaler. Som mest 72 smutsiga, trasiga och trötta internflyktingar – 17 familjer – fick bostad och stöd av församlingen. I dag har man fortfarande tre familjer boende hos sig.

– Vi hjälpte även yazidier och muslimer på flykt.

Fem församlingar i Erbil

I kurdiska regionhuvudstaden Erbil, tio mil bort, finns i dag fem evangeliska församlingar. Malath Baythoon är föreståndare för en av de största, Christian and Missionary Alliance Church, som samlar cirka 300 personer.

2011 startade församlingen en smågruppskyrka i hemmen, med bara en handfull människor. I dag har man en egen fastighet med gudstjänster och ungdomsverksamhet, och ett tiotal husförsamlingsgrupper. Även här kämpar man med att ständigt tvingas säga adjö till medlemmar som flyttar utomlands. Men man når också nya människor som kommer till tro.

– Det sker genom personliga kontakter, vår Facebooksida och på andra sätt, säger Malath Baythoon när Dagen möter honom.

Även den här församlingen har ett starkt socialt arbete. Ett 60-tal internflyktingar har bott i kyrkan i Erbil. Fortfarande åker dagligen två team från församlingen in i Mosul för att hjälpa omkring 600 änkor och föräldralösa barn.

 

Stötta familjer som flytt från IS. För 133 kronor får en familj tvål, tandkräm, bindor, tvättmedel och desinfektionsmedel för en hel månad.
Sätt in gåvan via: PG: 90 00 50–6  |  Swish: 90 00 506. Märk gåvan ”Efter IS”. ”Efter IS” är en PMU-kampanj. Läs mer på pmu.se/efteris

Premium Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo