Irland röstar om ändrad abortlag

Enligt Irlands grundlag har ett foster lika stor rätt till liv som modern.
Men nu röstar irländarna om en förändring av lagen.
Resultatet kan bli att landets restriktiva abortlagstiftningen luckras upp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den katolska kyrkan har länge utgjort en mäktig politisk kraft i republiken Irland, och kyrkans inflytande har bland annat påverkat abortlagstiftningen. I en folkomröstning 1983 röstade en stor majoritet, med stöd av kyrkan, för att fostrets rätt till liv skulle skrivas in i grundlagen, det så kallade åttonde tillägget. Abort är därför i praktiken förbjudet, även om det kan göras undantag om kvinnans liv är i fara.

Under senare år har förbudet fått allt hårdare kritik, då det bland annat framkommit att kvinnor som blivit våldtagna inte fått göra abort. Dessutom låter redan i dag tusentals irländska kvinnor abortera sina foster: många reser till Storbritannien för att besöka abortkliniker, andra genomför olagliga aborter i hemmet.

”Oreglerat och olagligt”

När regeringschefen Leo Varadkar meddelade att det skulle bli en folkomröstning knöt han an till den situationen.

– Vi har redan aborter i Irland, men det är osäkert, oreglerat och olagligt. Enligt min åsikt kan vi inte fortsätta att exportera våra problem och importera våra lösningar, sa han.

Den 25 maj kommer irländarna återigen att rösta om det åttonde tillägget. Opinionsundersökningarna visar på en vinst för abortförespråkarna, men de som vill bevara tillägget ger inte upp.

– Det skulle vara första gången i Irlands historia som vi fråntar en grupp sårbara individer deras mänskliga rättigheter, säger Katie Murray vid The Pro Life Campaign till finska Yle.

Hård debatt

Debatten har stundtals varit hård. De stora politiska partierna är för en förändrad abortlagstiftning. Den en gång så mäktiga katolska kyrkan har inte längre samma inflytande i samhället. Bland annat har pedofilskandaler urholkat förtroendet för kyrkan som moralisk kompass. Den katolska kyrkan har dock uppmanat sina medlemmar arbeta aktivt mot en förändring av grundlagen.