Nyheter

IS sista fäste i Syrien besegrat

USA-stödda SDF-styrkor har tagit kontroll över det sista IS-fästet i Baghouz i östra Syrien efter det att jihadisterna som fortfarande befinner sig i området gett upp.

Uppgifterna från SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien, bekräftas av den kurdisk-arabiska SDF-milisens militära ledare.

Enligt SDF:s Jia Furat har de få kvarvarande jihadisterna stängts inne i en halv kvadratkilometer stor ficka i byn, omgärdade från alla håll. Seger över IS kommer att firas inom "några dagar", säger han till nyhetsbyråer.

Många civila kvar

Många civila befinner sig fortfarande i området nära gränsen till Irak, vilket gör att en militär framstöt tar längre tid, meddelade SDF tidigare under lördagen.

Under de senaste två veckorna har tiotusentals civila lämnat IS-fästet, bland dem många familjer till stridande IS-anhängare. Många av dem är irakier men många har också en gång rest till Syrien för att ansluta sig till terrorrörelsen.

En del IS-anhängare antas ha gömt sig i tunnlar under jord i byn, enligt SDF. Samtliga som lämnat regionen har kontrollerats för att se till så att ingen som strider för IS slinker undan.

Fler artiklar för dig