IS våldtäkter mot yazidier kartläggs

Tillsammans med den kristne Kongoläkaren Denis Mukwege fick yazidiskan Nadia Murad från Irak ta emot Nobels fredspris. Hon lyckades fly från IS-männen, våldtäkterna och förnedringen som sexslav. Nu dokumenteras tusentals liknande fall.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Logga till satsningen ”Efter IS”, ett samarbete mellan Dagen och PMU

English version | The Islamic State rapes against Yazidis are now being recorded

25-åriga Nadia Murad har, liksom Denis Mukwege, blivit världskänd efter att ha tilldelats Nobels fredspris för sitt arbete mot sexuellt våld i konflikter. Nadia Murad har samtidigt blivit en viktig röst i FN om folkmordet på det yazidiska folket.

Sex av bröderna mördades

Sex av Nadia Murads bröder mördades brutalt, liksom hennes mamma, när IS-terroristerna körde in sina lastbilar och tog över byn Kocho i nordvästra Irak i augusti 2014. Hon själv fördes bort och såldes som sexslav till Islamiska statens män i staden Mosul, drygt tio mil hemifrån.

Dagen möter yazidiskan Houwayda Mahdi, som är jämnårig med Nadia Murad, och känner fredspristagerskan. Houwayda har också kontakt med Nadia Murads systrar och familj, som bor i ett internflyktingläger några mil bort, nära den turkiska gränsen.

Läs mer | ”Ge kristna återvändare självstyre”

 

– Jag är glad att vi har kvinnor som Nadia, som kan berätta om yazidiernas situation för övriga världen, säger Houwayda Mahdi, som jobbar för kristna brittiska biståndsorganisationen Tearfund i staden Dohuk.

– Vi har varit utsatta för folkmord flera gånger tidigare, men ingen har erkänt det.

Hon berättar att Nobelpristagerskan, som numera bor i Tyskland, i december var hemma i yazidiska Sinjarområdet för att hälsa på sin familj.

Upprepade våldtäkter

När Dagen pratar med terapeuter på en mottagning för internflyktingar, som även svenska pingströrelsen stödjer genom PMU, berättar de om en yazidisk kvinna som såldes och våldtogs sju gånger av IS. En annan klient berättade hur 4–5 personer förgrep sig sexuellt på henne under två timmars tid. Nadia Murad själv förnedrades dagligen som sexslav i Mosul, innan hon lyckades fly.

– Vi har tusentals kvinnor som har drabbats av samma sak. Vi är glada för den hjälp de nu får av olika hjälporganisationer. Men det stora problemet är att de saknar sina föräldrar och bröder och systrar. Vi kan aldrig ge dem familjerna tillbaka, säger Houwayda Mahdi.

Flera irakier Dagen talar med känner till Kongo-läkaren Denis Mukwege, som själv var på besök i området i juni förra året för att sätta sig in i de sexuella övergreppen mot de yazidiska kvinnorna.

Läs mer | Livet återvände när de fick vatten

 

Houwayda Mahdi berättar att det nu är ett viktigt arbete att dokumentera kvinnornas berättelser, och att man har kommit en bra bit på väg. Fortfarande finns dock yazidiska kvinnor som hålls som sexslavar, och som behöver köpas fria av sina familjer eller av det kurdiska självstyret i Dohuk, som redan har hjälpt många till frihet, uppger hon.

Det har talats om att de sexuella övergreppen skulle uppfattas som en skam för kvinnorna i den yazidiska kulturen. Men den beskrivningen håller Houwayda Mahdi inte med om.

– Det finns ett tio-tal yazidiska kvinnor som nu reser runt och talar om våldtäkterna de varit utsatta för. Det är inte deras fel, och ska inte vara en skam. Familjerna skulle inte köpa dem fria om de förkastade dem.

Grät i parlamentet

En annan viktig kvinnlig förebild för Houwayda Mahdi är den yazidiska parlamentsledamoten i Irak, Vian Dakhil.

– Jag ska aldrig glömma när hon grät i parlamentet för yazidierna som satt fast uppe på Sinjarberget, på flykt från IS. Efter att ha lyssnat på henne skickade Barack Obama flygplan som släppte ner vatten, mat och filtar.

 

Stötta familjer som flytt från IS. För 133 kronor får en familj tvål, tandkräm, bindor, tvättmedel och desinfektionsmedel för en hel månad.
Sätt in gåvan via: PG: 90 00 50–6  |  Swish: 90 00 506. Märk gåvan ”Efter IS”. ”Efter IS” är en PMU-kampanj. Läs mer på pmu.se/efteris

Premium Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo
Premium Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT