Island kan kriminalisera manlig omskärelse

Island kan bli först i Europa att kriminalisera manlig omskärelse.
– Ett hot mot religionsfriheten, anser många religiösa ledare runt om i Europa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ett lagförslag om att förbjuda manlig omskärelse har lagts fram i det isländska parlamentet. Den som utför ett sådant ingrepp ska kunna dömas till sex års fängelse. Det enda undantaget ska var om medicinska skäl föreligger.

Förslaget får skarp kritik i Europa och judiska och muslimska ledare i Island säger att det kommer att göra livet ohållbart för judar och muslimer som lever där, rapporterar The Guardian.

– Att kriminalisera manlig omskärelse är en allvarlig åtgärd som gör mig mycket orolig. Förslaget är en attack mot religionsfriheten, säger den katolske kardinalen Reinhard Marx, ordförande för katolska kyrkan i EU.

Barns rättigheter

Men de som lagt fram förslaget menar att manlig omskärelse strider mot FN:s konvention om barns rättigheter. Man drar en parallell till kvinnlig könsstympning som är förbjuden i de flesta europeiska länder.

– När vi har lagar som förbjuder kvinnlig omskärelse så är det rimligt att vi också har lagar som förbjuder manlig omskärelse, säger parlamentsledamoten Silja Dögg Gunnarsdottir, som kom med förslaget.

– Detta handlar om barns rättigheter, inte om religionsfrihet. Alla har rätten att tro på det de vill, men barns rättigheter står över religionsfriheten, hävdar hon.

Kunniga personer

De som stöder förslaget menar att omskärelse ofta utförs utan bedövning. Ingreppen utförs dessutom ofta "i hemmen av religiösa ledare, inte av läkare" och att detta medför "stora risker för infektioner som kan leda till döden".

Men det håller inte Milah UK, en judisk lobbygrupp i Storbritannien som arbetar för att skydda och bevara rätten till manlig omskärelse, med om. De säger att ingreppet utförs av kunniga och utbildade personer, som kallas mohelim.

– Den judiska omskärelsen av små pojkar är en central del av judisk identitet och går inte att förhandla bort. Den omfattar judar oavsett bakgrund och är erkänd i de flesta demokratiska länder, säger en talesperson för Milah UK.

– Att förbjuda omskärelse i ett demokratiskt land som Island skulle göra det omöjligt för judar att leva där. En extremt olycklig situation.

Ledare tar ställning

Judar och muslimer höjer ett varningens finger och säger att manlig omskärelse inte kommer att upphöra vid ett förbud. I stället kommer det att praktiseras under jord eller utföras i länder där det är tillåtet.

Nyligen möttes religiösa ledare och organisationer i Island för att diskutera hur de ska förhålla sig i frågan. Där enandes man om att författa en skrivelse som uttrycker varför man motsätter sig förslaget.

Runt om i världen beräknas en av tre män vara omskurna, de allra flesta av religiösa och kulturella skäl.

Av Islands befolkning på drygt 330 000 beräknas det finnas 250 judar och 1 500 muslimer.