Isländska "Hatari" höll upp Palestina-halsdukar - möttes av burop

Det var under prisutdelningen, som isländska gruppen "Hatari" valde att göra en politisk kommentar till att Eurovision song contest i år hålls i Israel. Men när gruppen höll upp palestinska halsdukar, möttes de av burop.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Gruppen "Hatari" har gjort sig kända för att vara politiska i sina texter och framträdanden. De har tidigare sagt till isländska medier att de tänjer på gränser, skriver Expressen. Det har gjort att de också är medvetna om att de kan diskvalificeras vid en tävling.

– Vi fick höra att det fanns en gräns för vad vi kunde säga och vi bröt den. Vi har varit politiska sedan dag ett, sa en av gruppens medlemmar, Matthias Tryggvi till isländska Visir.

Klemens Nikulásson Hannigan har tidigare förklarat att gruppen "vill upprätthålla en kritisk diskussion om tävlingens kontext".

– Det finns uppmaningar till bojkott och vi förstår det och vi vill att folk ska vara medvetna om det.

Gruppens kupp blev dock en kortvarig historia. De ombads raskt av produktionsteamet att lämna över halsdukarna. Från publiken hördes burop och visslingar, skriver Expressen. Enligt israeliska tidningen Haaretz kan det bli "konsekvenser" för gruppen. Ledningen för Eurovision säger i ett uttalande att de kommer att diskutera hur aktionen ska hanteras.

"Hatari" hamnade i år på en tiondeplats i tävlingen med 234 poäng för sin låt "Hatrid mun sigra".

Förintelsens minnesdag