28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Israel drar in God TV:s sändningstillstånd

Israel stoppar en evangelikal tv-kanals sändningar på hebreiska till en judisk publik. God TV, en av världens största kristna kanaler, dolde enligt myndigheterna att avsikten var mission när den sökte tillstånd.

Den internationella evangelikala tv-kanalen God TV började för två månader att sända via ett ledande israeliskt kabelföretag som når hälften av Israels hushåll. Det var första gången det kristna budskapet tv-sändes på hebreiska i Israel.

Det ledde omedelbart till protester från politiker och religiösa kretsar – och dåvarande kommunikationsministern sa att Israel ”aldrig” skulle tillåta en missionerande kanal att verka i landet.

Nu meddelar den israeliska Nämnden för kabel- och satellitsändningar att man drar in sändningstillståndet för God TV med motiveringen att kanalen dolde sina verkliga avsikter när den sökte tillstånd.

– Kanalen riktar sig med kristet innehåll till judar till skillnad från dess sändningsansökan som slog fast att den var avsedd för den kristna befolkningen, säger Nämndens ordförande Asher Bitton i ett uttalande.

Han tillägger att kanalen kan lämna in en ny ”sanningsenlig och detaljerad” ansökan och att Nämnden i så fall får väga frågorna om ”yttrandefrihet och sårande av religiösa känslor mot varandra”.

Känslig fråga i Israel

Kristen mission är en känslig fråga i Israel mot bakgrund av 2 000 år av minst sagt problematiska relationer mellan kyrkan och judarna. Kristen missionsverksamhet är tillåten i Israel om den inte vänder sig till barn eller erbjuder materiella fördelar i utbyte mot omvändelse, alltså inte ”köper själar”. I det här fallet har barn ofta fri tillgång till tv-sändningarna, påpekar Asher Bitton.

Flera kristna kanaler som Daystar och Middle East TV sänder sedan länge i Israel, men det sker på engelska och utan uttalat missionerande avsikter.

God TV i samarbete med messianska judar i Israel började i slutet av april att sända sitt budskap under namnet Shelanu TV (”vår tv” på hebreiska) via det israeliska kabelföretaget Hot – och hade därmed möjlighet att nå 700 000 israeliska hushåll.

Evangelikala judar, främst i USA, är bland Israels främsta anhängare och har genom åren utvecklat ett nära samarbete med israeliska politiker, främst på högerkanten. Medvetna om ämnets känslighet avstår därför många evangelikala ledare och pastorer att missionera bland judar, åtminstone i Israel.

Klargjorde sina avsikter

Shelanu TV säger att man redan från början klargjorde sina avsikter och att Nämndens beslut därför är ”oprofessionellt”.

– Vi hoppas att Nämnden ska godkänna en ny sändningsansökan och därmed undvika en allvarlig diplomatisk incident med hundratals miljoner evangelikala kristna runt om i världen som älskar och stödjer Israel, säger kanalens talesman Ron Cantor i ett uttalande till medier.

Sändningarna i Israel skulle möjligen ha kunnat passera mer eller mindre obemärkt om inte Ward Simpson, God TV:s högste chef, hade lagt ut ett triumferande videoklipp på kanalens hemsida.

– Gud har övernaturligt öppnat dörren för att föra in Jesus evangelium i hans judiska folks hem och liv och hjärtan. Det finns nio miljoner människor i Israel som behöver höra Jesus evangelium. Nu kan de för första gången höra evangeliet på sitt modersmål, nu har de en möjlighet att höra att Jeshua är här för dem, att han är deras svar, deras frälsare, sa han.

Videoklippet och alla referenser till den nystartade israeliska kanalen försvann från God TV:s hemsida så snart kontroversen flammade upp i Israel.

Läs mer Israel hotar stänga ny evangelikal tv-kanal

---

Mission impossible

  • God TV är en evangelikal tv-kanal som grundades i Storbritannien 1995. Den sänder dygnet runt och kan nå 300 miljoner tittare i 200 länder.

    I april började kanalen att sända på hebreiska under namnet Shelanu TV ("vår tv" på hebreiska) via ett israeliskt kabelbolag som når hälften av hushållen i Israel.

    När God TV:s chef gjorde klart att man tänkte missionera bland judar började ortodoxt judiska kretsar att protestera. Nu har myndigheterna dragit in sändningstillståndet, men säger att kanalen kan skicka in en ny "detaljerad och sanningsenlig" ansökan.

---

Arne Lapidus

Arne Lapidus är Dagens korrespondent i Israel.

Fler artiklar