Nyheter

Israel förbereder sig för ny bitter valkampanj

Israels djupa politiska kris leder till nyval utan några garantier för att detta ska ge en lösning. Den tredje valkampanjen på mindre än ett år är i full gång – och lär bli lika bitter och uppslitande som de två senaste.

1 av 4

För eller emot Benjamin Netanyahu? För tredje gången på elva månader tvingas de israeliska väljarna att svara på den frågan – och det är långt ifrån säkert att det blir ett entydigt svar när de går till val den 2 mars nästa år.

Natten till torsdagen stod det klart att Israels politiker inte lyckats utse en ny regering efter valet i september. Tidsfristen gick ut och parlamentet, knesset, fastslog en ny valdag.

– Den goda nyheten är att den israeliska demokratin fortfarande är på plats, väljarna respekterar valutgången. Den dåliga nyheten är att vi hamnat i ett politiskt dödläge och ingen vet om det finns någon utväg, säger professor Gideon Rahat, statsvetare vid Hebreiska universitetet i Jerusalem.

Den här gången är premiärminister Benjamin Netanyahu, som sedan valet i april leder en övergångsregering, åtalad för mut- och korruptionsbrott; tidigare var han bara misstänkt. Men inte heller denna statusändring har hittills lett till någon väljarflykt från hans parti Likud och det övriga högerblocket, enligt opinionsmätningarna.

Oppositionsledaren Benny Gantz, ledare för mittenpartiet Blåvitt, har visserligen en knapp ledning, men mycket tyder på att dödläget mellan blocken kommer att kvarstå.

Valkampanjen har redan startat – och började i praktiken redan under de fruktlösa koalitionsförhandlingarna. Den kretsar kring två huvudfrågor: Kan en åtalad person överhuvudtaget komma i fråga som regeringsbildare? Och vem bär ansvaret för att landet kastats in i en ny, dyr och ”onödig” valkampanj?

Enligt israelisk lag kan även en dömd premiärminister sitta kvar ända upp till sista överklagandet i Högsta domstolen, en utveckling som Netanyahu och hans anhängare inte utesluter. Men den stora frågan är vad väljarnas dom blir.

Samtidigt anklagar både Netanyahu och Gantz varandra för att genom sin ”omedgörlighet” ha förhindrat en bred koalition över blockgränserna. Vågmästaren Avigdor Liberman, ledare för ett litet högerparti som hårdast drivit kravet på en bred regering, lägger skulden på dem båda.

Valen ett ”skammens ögonblick”

De djupa motsättningarna lär resultera i ännu en valrörelse full av smutskastning och hatiska påhopp. Av ”hat och våld och vanära”, som Yair Lapid, en av ledarna för mittenpartiet Blåvitt, uttrycker det.

– Se till att hålla era barn borta från tv:n de närmaste tre månaderna så att de inte ser och hör vad politikerna säger. Det som brukade vara en demokratins fest har blivit ett skammens ögonblick för denna byggnad (knesset), sade Lapid i den parlamentsdebatt som föregick nyvalsbeslutet.

– Blåvitt tvingade på oss nyvalet. Det finns bara en sak att göra och det är att vinna och vinna stort. Och det är vad vi ska göra, säger Benjamin Netanyahu.

Högern har majoritet

Eftersom så mycket handlar om Netanyahu som person kan en väg ut ur dödläget vara att Likud väljer en ny ledare. Med en annan politiker i ledningen för högerblocket kan en bred koalition lätt bildas efter valet – och skulle ha kunnat bildas efter valet i september. Netanyahu har utmanare i partiet, men deras chanser bedöms vara små.

– Högern har majoritet bland väljarna, men Netanyahu har trots detta inte kunnat bilda regering två gånger i rad. Det är oklart hur länge Likud kommer att visa sådan total lojalitet mot sin ledare. Det här valet är kanske hans sista chans, säger statsvetaren Gideon Rahat.

---

Israels tre val på elva månader

  • 9 april 2019. Benjamin Netanyahus parti Likud och Benny Gantz mittenparti Blåvitt fick 35 mandat vardera av de 120 i parlamentet, knesset.

    17 september 2019. Blåvitt fick 33 mandat och Likud 32 mandat.

    2 mars 2020. Valkampanjen är i full gång inför nästa knesset-val.

---

Fler artiklar för dig