Israel svarade på raketattack

Tidigt på fredagsmorgonen gick israelisk militär till attack mot Hamas i Gaza.
Anfallet var ett svar på torsdagskvällens raketattack mot Tel Aviv. Lugnet som rått sedan 2014 är nu brutet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

På torsdagskvällen avfyrades två raketer från Gazaremsan mot den israeliska kuststaden Tel Aviv, på dagen två månader innan Eurovision Song Contest ska avgöras i staden.

Rapporter på fredagskvällen antydde att en av missilerna oskadliggjordes av Israels missilförsvarssystem Iron Dome, men enligt Israels militär (IDF) var så inte fallet, utan båda raketerna landade och detonerade i ett obebott område.

På fredagsmorgonen svarade IDF med anfall mot ett hundratal Hamasfästen på Gazaremsan. Enligt Jerusalem Post anföll militären med flyg och helikoptrar strax före gryningen och förstörde bland annat ett av Hamas högkvarter i centrala Gaza. IDF har pekat ut platsen som en bas med operativt ansvar över terrorister på Västbanken.

Bland de övriga målen fanns ett antal vapenfabriker. Bland annat en underjordisk anläggning för tillverkning av sofistikerade missiler.

Läs mer: Elisabeth Sandlund i Tel Aviv under raketattacken

 

Hamas förnekar inblandning

Hamas, som är den styrande organisationen i Gaza, förnekar all inblandning i attacken mot Tel Aviv. Enligt terrorgruppen pågick ett möte mellan gruppens ledare och delegater från Egypten för att diskutera en långsiktig vapenvila med Israel.

Den andra största terrorgruppen i Gaza, Palesinska Islamska Jihad (PIJ), var också föremål för anfallet.

Fler varningslarm på fredagen

I samband med att IDF:s anfall inleddes ljöd varningssirener i bland annat Sderot och Ashkelon. Flera raketer avfyrades mot israeliska områden och några av raketerna förstördes av Iron Dome-systemet.

Det finns inga rapporter om skadade, varken i raketattackerna från Gaza eller i Israels anfall mot terroristmål. Däremot rapporterar Jerusalem Post att flera israeler har behandlats för chock.

Politiker runt om i världen fördömer attacken. USA-senatorn Ted Cruz (R) anklagade bland annat Hamas för "icke upphörande attacker mot civila israeler från Gazaremsan" och menade att Israel har all rätt till självförsvar.

– USA borde göra allt för att stödja det försvaret, sa Ted Cruz.

EU:s ambassadör till Israel, Emanuele Giaufret, fördömde attacken mot Israel.

"Följer utvecklingen med bekymrat allvar. Att sikta in sig på civila områden är oacceptabelt" skrev han på Twitter.

FLYGKRASCHEN I UMEÅ
Premium Ingrid Holmström Pavval, vikarierande kyrkoherde i Umeå pastorat, och Mikael Åström, operativ ledare för Svenska kyrkans stödgrupp.
Foto: Erik Abel/TT
Foto: Erik Abel/TT
Premium