Israel vårdar flyende syrier

Tiotusentals syrier på flykt undan regimens offensiv har samlats vid gränsen till Israel. Många skadade och sjuka får nu vård på israeliska sjukhus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I Syrien, liksom i många av Israels övriga grannländer, har invånarna växt upp med bilden av Israel som den store ärkefienden. Men synen på Israel börjar förändras, särskilt hos de tusentals syrier som nu finns nära gränsen till Israel, sedan de flytt under Assadregimens upptrappade angrepp mot rebeller i sydvästra Syrien de senaste veckorna.

"Den förste att gå in"

– Jag kommer att vara den förste som går in i Israel om de öppnar gränsen, säger Mohammed, en ung lärare från Daara-provinsen, skriver israeliska tidningen Haaretz. Mohammed intervjuas över Skype från en by mindre än en kilometer från gränsen till Israel. I byn har många som flytt Assads offensiv samlats och bor i tält och husvagnar, skriver tidningen. I dagsläget är det någonstans mellan 10 000 och 15 000 syrier som samlats nära gränsen till Israel.

Humanitärt bistånd

Det beräknas att omkring 300 000 syrier den senaste tiden rört sig mot gränsen till Israel och Jordanien, men båda länderna håller fast vid att gränsen inte ska öppnas för flyktingar. Däremot ger de humanitärt bistånd och vård till behövande. Flera ton mat, mediciner och kläder har förts över gränsen under nattetid, enligt militären. Men mycket mer hjälp behövs.

–Vi väntar på att Gud ska hjälpa oss, på tält, täcken, madrasser och hjälp så våra barn får äta och dricka, säger 36-årige Abu Khalid al-Hariri, som kommit till gränsen med sin fru och deras fem barn, till Haaretz, skriver TT.

Mödrar och barn

Tidigt på onsdagen, före gryningen, korsade ett 40-tal sjuka mödrar och barn gränsen på Golanhöjderna för att vård, rapporterar Reuters. Efter en kort säkerhetskontroll fördes de med buss till ett närliggande sjukhus.

– Ibland återvänder de två eller tre gånger för fortsatt vård... eller operation, berättar major Sergej Kutikov för Reuters.

En syrisk kvinna vars son fått vård på ett israeliskt sjukhus berättar för nyhetsbyrån hur sjukvårdshjälpen förändrat synen på Israel.

– I början var vi rädda för att komma, säger hon och förklarar att de såg israelerna som sionister och fiender. Men nu har uppfattningen vänt.

– Det är motsatsen, säger hon.

"Toppen på isberget"

Under de senaste fem åren har Israel vårdat skadade från striderna i inbördeskrigets Syrien. Totalt rör det sig om omkring 3 500 skadade som fått vård, enligt israeliska uppgifter, skriver Haaretz. Vid sjukhuset Galilee Medical Center i kuststaden Nahariya, nära gränsen till Libanon, har 13 allvarligt skadade syrier anlänt den senaste veckan, och i nulägeet vårdas 40 syrier på sjukhuset, uppger kirurgen Eyal Sala för Haaretz.

– Och det vi ser här är bara toppen på isberget. Vi ser syrier som överlevt, som kommer på lastbilsflak och skickas till kliniker i Jordanien och Turkiet, men de föredrar att komma hit, säger Sala till Haaretz.