Israeliska markaffärer stör grekisk-ortodoxa

Den grekisk-ortodoxa kyrkan i Heliga landet skakas av en häftig konflikt sedan det avslöjats att patriarken sålt stora delar av kyrkans land till vrakpriser. Bakgrunden är den mångåriga spänningen mellan de palestinska församlingsmedlemmarna och det grekiska prästerskapet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

JERUSALEM. Patriark Teofilos III, den grekisk-ortodoxa kyrkans överhuvud i Jerusalem, är i rejält blåsväder. Den israeliska tidningen Haaretz har i en rad artiklar avslöjat att han sålt ut stora landområden till mystiska köpare – till rena reapriser, enligt kritiker.

Kyrkan är den näst största markägaren i Israel med stora egendomar i Jerusalem, Jaffa och en rad andra städer. Den äger också mycket land i de palestinska områdena.

Palestinska församlingsmedlemmar ser försäljningen som ett svek, särskilt som köparna av allt att döma är israeler. Det hålls protestmöten och en växande opinion kräver patriarkens avgång.

– Det här är inte försäljning. Det är stöld när man säljer en tillgång för en bråkdel av vad den är värd, säger Peter Habash, aktivist i den grekisk-ortodoxa församlingen i Jaffa, till Haaretz.

Nationell konferens

Nyligen ordnades en ”Nationell konferens för att stödja de arabisk-ortodoxa i Palestina” i Betlehem med palestinska politiker och kyrkligt aktiva. Mötet krävde att Teofilos skulle avsättas och ställas inför rätta för markförsäljningen.

Bland försäljningarna som Haaretz avslöjat märks 27 000 kvadratmeter med 240 lägenheter och ett köpcenter i ett av Jerusalems finare områden. Priset var motsvarande 27 miljoner kronor, enligt tidningen. Köpare var ett företag registrerat i ett skatteparadis i Karibien, som representeras av en israelisk advokat.

Hela området är utarrenderat i ytterligare 50 år, vilket motiverar det låga priset, enligt patriarkens representanter. Men fastighetsexperter säger att det är absurt billigt, även om man tar arrendetiden i beaktande.

En annan försäljning rör 6 000 kvadratmeter med många butiker och lägenheter nära klocktornet i centrala Jaffa. Priset var motsvarande 12,5 miljoner kronor. Där går arrendet inte ut förrän om 85 år. Men för kritiker i och utanför kyrkan anser att detta är en obetydlig tidsrymd mot bakgrund av kyrkans minst 1 700 år långa historia i landet.

– Vi ser försäljningen som en handling för att utplåna den kristet-ortodoxa närvaron i Israel, säger Victor Zakak, en av ledarna för den grekisk-ortodoxa församlingen i Jaffa, till Haaretz.

Senaste incidenten

Markaffärerna är bara den senaste incidenten i den mångåriga tvisten mellan de grekisk-ortodoxa palestinierna och deras grekiska prästerskap. Alla de högsta posterna inom kyrkan besätts av utsända från Grekland, medan den arabiska menigheten får nöja sig med lägre befattningar. Patriarken och de 17 medlemmarna av synoden som styr kyrkan är alla greker.

Den förre patriarken Irineos, tvingades avgå 2005 efter liknande protester mot försäljning av land. Den gången hade centralt belägna fastigheter i Jerusalem sålts till israeliska bosättare.

Försäljningarna sker för att kyrkan behöver pengar till den löpande verksamheten, säger en icke namngiven representant för patriarken till Haaretz. Han förklarar att kyrkan hade stora skulder när Teofilos tillträdde 2005, men att den finansiella situationen nu är bättre.

Han säger att man säljer för att inkomsterna från utarrenderade områdena är obetydliga och att det samtidigt finns en risk att israeliska staten ska expropriera kyrkans centralt belägna mark i Jerusalem när arrendetiden går ut.

Fakta:

Fakta: Patriarken försvarar sig

Teofilos III, patriark av Jerusalem och den grekisk-ortodoxa kyrkans överhuvud i Israel, Palestina och Jordanien, slår nu tillbaka mot sina kritiker.

Under de senaste veckorna har han bland annat träffat påve Franciskus, Jordaniens kung Abdullah samt de palestinska och grekiska premiärministrarna.

Den grekisk-ortodoxa kyrkan har länge gjort affärer med israeliska intressen. Till exempel ligger både presidentens residens och parlamentet, knesset, på mark som arrenderas ut av kyrkan.

MISSNÖJDA. Palestinska protester mot försäljningen av mark i Jaffa.

MISSNÖJDA. Palestinska protester mot försäljningen av mark i Jaffa.

[x]