Israels försök att landa på månen misslyckades

Efter flera veckor i rymden är det dags för den privatfinancierade, israeliska månlandaren Beresheet att landa på månens yta.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Allt gick inte som det skulle när Israel på torsdagkvällen var på väg att bli det fjärde landet som genomfört en lyckad landning på månens yta.

Det är den obemannade månlandaren Beresheet som sköts upp i slutet av februari var på väg ner för landning. Men någonting gick snett.

En stor besvikelse spred sig på Space IL:s kontrollcenter när det blev uppenbart att Beresheet inte lyckades nå månen. När farkosten närmade sig månen gick kontrollen över farkosten förlorad flera gånger, rapporterar Jerusalem Post. Vetenskapsmännen höll hoppet uppe när man åter fick kontroll över Beresheet, men bara några minuter innan den skulle landa på månens yta tappade man kontrollen igen och farkosten kraschade in i månen.

Premiärministern Benjamin Netanyahu fans på plats i kontrollrummet för att bevittna landningen klev fram och tog mikrofonen och lovade att "Israel ska landa på månen.

Sedan i februari har den israeliska farkosten färdats i omloppsbanor runt jorden och sedan runt månen.

Se direktsändningen från månlandningsförsöket i efterhand (sändningen är primärt på Hebreiska)

Nyhem och Torp
Premium
Foto: Agnes Öjfelth
Debatt
Foto: TOMASONEBORG/SvD/SCANPIX