Israelvänner höll manifestation mot ökande antisemitism

Motreaktioner till brandbomben mot synagogan i Göteborg, och andra antisemitiska incidenter, manifesteras nu på flera sätt. På söndagen i Stockholm genom ett solidaritetsmöte med Israel.
– Det handlar inte bara om judarna, det handlar om oss alla, säger Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han var en av talarna vid ett solidaritetsmöte med judarna och Israel som Vänskapsförbundet Sverige-Israel arrangerade på söndagseftermiddagen. Några hundra personer hade samlats på Raol Wallenbergs torg strax intill den judiska synagogan i Stockholm.

– Att acceptera hatet mot judarna på skolorna, eller föraktet på gatorna, är att legitimera hatet mot alla, och lägga grunden till ett samhälle där våldet och hatet är legitimt, sa Gunnar Hökmark.

Brännande samhällsproblem

Lars Adaktusson, Europaparlamentariker för KD och ordförande i vänskapsförbundet, beskrev antisemitismen som ett "brännande och akut samhällsproblem".

Adaktusson riktade sig direkt till den svenska regeringen, och efterlyste ett politiskt ledarskap som "ser sambandet mellan antisemitismen och de krafter som vägrar att erkänna Israels rätt att existera".

– Det håller inte att kritisera antisemitiska handlar och samtidigt stödja organisationer och individer som sprider hat mot judar. Ompröva miljardbiståndet till den genomkorrumperade palestinska myndigheten. Svenska skattepengar ska aldrig gå till grupper som står för antisemitism och hat mot Israel, sa Lars Adaktusson vid solidaritetsmötet.

Efterlyser haverikommisson

Annika Borg, opinionsbildare och präst i Svenska kyrkan, vände sig mot "Israelkritik" med antisemitiska inslag. Hon riktade sig till både journalister, politiker och kyrkorna, som Borg menade har "gjort gemensam sak i demoniseringen av Israel och dess befolkning". Annika Borg efterlyste krismöten på redaktioner och en haverikommisson inom Svenska kyrkan på området.

107144.jpg

Slöt upp om Jerusalem som huvudstad

Både Lars Adaktusson och Israels Sverige-ambassadör Ilan Ben-Dov slöt också vid solidaritetsmötet upp bakom USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

– Det är den historiska sanningen att Jerusalem har varit Israels och det judiska folkets huvudstad under 3 000 år - sedan kung Davids tid. Ingen kan förneka historien eller skriva om den, sa ambassadör Ilan Ben-Dov, och fick applåder.