Jan Björklund: Det är för lite ideologi i svensk politik

Hur ser den typiske liberale väljaren ut? Kanske är det en språklärare med manchesterkavaj, skämtade Dan Salomonsson vid torsdagens partiledarutfrågning i Uppsala. - Han får plats, men en bonde får också plats. Vårt parti är grundat på ideer, betonade Björklund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var en avspänd Jan Björklund som mötte publiken i Uppsala på torsdagskvällen. Han intervjuades på scenen av Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund och pastor Dan Salomonsson. Ett hundratal personer hade kommit för att lyssna på Liberalernas partiledare i serien anordnad av Dagen och Uppsala pingstkyrka i samarbete.

Björklund berättade efteråt för Dagen att han trivs med samtal som handlar om ideologi och drivkrafter i politiken. Det är ofta för lite av den varan i dagspolitiken, sa han.

Se också: Hela partiledarutfrågningen av Jan Björklund (L)

 

Fick ideologisk träning

Inledningsvis berättade Jan Björklund om sin egen bakgrund som arbetargrabb och hur viktig skolan varit för honom:

- Majlis, min högstadielärare, lärde generationer av skolarbetargrabbar att läsa böcker. Om det inte hade varit för henne hade jag inte stått här i dag.

I tonåren var de flesta av Björklunds kamrater politiskt engagerade på vänsterkanten. Det gav honom ideologisk träning.

- Man fick verkligen lära sig att argumentera och försvara sig.

Läs mer: Jimmie Åkesson: "Man kan bli svensk om man har den ambitionen"

 

"Individer ska ha frihet"

Med sig hemifrån fick Jan Björklund inte boklig bildning, men väl drivkraften att försvara västlig demokrati.

- Min mammas familj flydde undan nazismen, berättade han.

I dag kämpar han själv för det som morföräldrarna drömde om: ett fritt samhälle och ett samhälle där alla får en likvärdig chans. Liberalerna är, betonade Björklund, ett parti som är format av ideer mer än av särintressen.

Hur ser då de liberala ideerna ut? Vad kännetecknar den socialliberalism som Björklund säger sig stå för? undrade Dagens Elisabeth Sandlund.

- Att individer ska ha frihet. Ibland kallas det nyliberalism. Det handlar om stor frihet, och marknadsliberalism i grunden, men med styrning, svarade Björklund.

Läs mer: Ygeman (S): Familjer ska ge barn andlig utveckling
 

 

Skolan, en hjärtefråga

Kvällens första spontana applåd kom när Björklund kom in på en av sina hjärtefrågor, skolan. Det är en av de allra viktigaste frågorna för att förhindra att samhället glider isär och vi får grupper som hamnar i utanförskap, menade han.

Det hettade till i samtalet när Björklund därefter förklarade varför han vill stoppa nyetablering av konfessionella friskolor.

- En islamistisk skola håller på att starta i Borås. Rektorn säger: jag tycker att Sverige bör styras efter sharialagar. En man ska kunna ha flera fruar och han ska kunna slå sina fruar. Då säger jag nej , den ska inte få starta! sa han och fick en stor applåd.

Han erkände att frågorna är svåra, och framhöll att konfessionella skolor som verkat i landet länge utan anmärkningar som t ex den katolska skolan inte bör stoppas.

Läs mer: "Därför står partiledarna på rad i Pingstkyrkan"

 

Olof Palme fick ett positivt omdöme

När Björklund sedan fick välja bland ett antal förebilder talade han varmt om både Platon, Jesus, Adam Smith och Martin Luther King. Till och med Olof Palme fick ett positivt omdöme för sitt internationella engagemang.

Efter samtalet sa Björklund att han var glad över samtalet och möjligheten att få prata ideologi och drivkrafter inom politiken. Och i publiken uttryckte flera personer att de nu mött människan Björklund. Givande, sa flera som Dagen talade med.

Och manchesterkavajen? Har han någon sådan?

- Jaa ... kanske, jag har kanske i alla fall haft en någon gång, svarade Björklund lagom svävande.

Ett svar värdigt en politiker som lärt sig den konst han beskrev under kvällen: konsten att kompromissa.

Följ valbevakningen. Testa Dagen gratis! Klicka här.

Dagens och Uppsala Pingsts partiledar-utfrågningar 2018

Alla tidigare artiklar