Jan Björklund på Vårgårda möte: "EU viktigt för miljön"

Liberalerna vill profilera sin mer gröna sida. När Jan Björklund besökte Vårgårda möte kopplade han ihop klimatarbetet med en annan hjärtefråga, EU-samarbetet.
– Det räcker inte med att Sverige ställer om, sa Liberalernas ledare, som också fick frågor om sin tro, att adoptera barn samt sin kamp mot nationalism.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var en ömsom skämtsam, ömsom allvarsam, Jan Björklund som frågades ut under Vårgårda möte.

– Du skulle sett Fridolin, svarade han när han fick förklara varför han hade ett plåster på kinden.

– Den nationalistiska våg som sveper över västvärlden hotar allt det som är viktig, löd orden då han lite senare i utfrågningen berättade om sin kamp mot nationalism.

Ett engagemang som bottnar i hans egen familjeberättelse, där mamman flydde undan nazisterna under andra världskriget. Något Jan Björklund erkände påverkat honom mer än han tidigare trott.

– När man är ung tänker man inte så mycket på var man får sina värderingar ifrån, utan man tror att man fått dem från sig själv, men så är det inte.

Läs mer: Annie Lööf på Vårgårda möte: "Jag står för hoppet"

Blev pappa på hotellrum

Jan Björklund berättade också om sin egen familj och var tydligt känslosam då han berättade om resan från ofrivillig barnlöshet till adoption, samt tankarna som snurrade i huvudet innan han på ett hotellrum i Sydkorea blev pappa.

– Det var vårt barn omedelbart, en fantastisk känsla.

Tror som de flesta

Lika personlig var Björklund då han fick frågan om han tror på Gud.

– När jag får frågan om jag är troende förknippar jag det med något mer än det jag själv är, svarade han.

– Men när min mamma gick bort förra året bad jag till Gud. Jag går inte i kyrkan varje söndag, men någonstans har jag en tro.

Jan Björklund menade att "de flesta är nog som jag" när det gäller tro i Sverige. Medlem i Svenska kyrkan, troende på något sätt, men inte speciellt religiöst aktiv.

Se hela utfrågningen av Jan Björklund

EU viktigt för klimatet

När det kom till de mer politiska frågorna handlade det om religiösa friskolor, det civila samhället, nationalism och klimathotet. Och i klimatfrågan passade Björklund på att föra över ämnet på EU-samarbetet. Han menade att Sverige i dag är ett föregångsland som lyckas kombinera en god levnadsstandard med minskade utsläpp. Men det gäller inte andra EU-länder.

– Det räcker inte om Sverige ställer om, menade Jan Björklund, som menade att ett av Sveriges viktigaste klimatarbeten är att sätta press på andra EU-länder, exempelvis med en gemensam koldioxidbeskattning.

Men, varnade han, efter valet finns risken att en tredjedel av riksdagen är emot EU-samarbetet, då två EU-kritiska partier är på frammarsch, V och SD.