Jimmie Åkesson: Beklagligt att KD inte gjort upp med sin historia

SD-ledaren Jimmie Åkesson har inga planer på att be om ursäkt för sitt påstående att KD delvis grundats av nazister.
– Självklart står jag fast vid mitt uttalande, säger han i en kommentar till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Från kristdemokratiskt håll har det kommit stark kritik mot SD:s partiledare, efter påståendet om att KD har ett nazistiskt förflutet.

– Jag trodde inte vi kunde sjunka så lågt, att en partiledare för ett riksdagsparti står och häver ur sig en sådan här lögn, sa exempelvis Alf Svensson, tidigare partiledare.

Han berättade i en Dagen-intervju att nazister visst försökte infiltrera partiet, men att de kastades ut.

 

Läs mer: Alf Svensson: Ren lögn om KD av Jimmie Åkesson

 

Trots kritiken, Jimmie Åkesson tänker inte backa från sina uttalanden om att KD har ett nazistiskt förflutet. Det är tydligt då SD-ledaren skriftligt svarar på de frågor som Dagen ställt, bland annat vilka belägg han har för sitt påstående.

– Det jag sa i Aktuellt var att partiet delvis grundades av nazister. Det finns flera källor på det som är öppna för alla att syna. SVT skrev nyligen en ganska klargörande artikel som jag rekommenderar, skriver Jimmie Åkesson.

I artikeln han nämner görs en sammanställning av hur KD, tidigare KDS, agerade då medierna avslöjade att högt uppsatta personer i partiet varit aktiva nazister under andra världskriget. Tre personer namnges, bland annat en pressekreterare med ett förflutet i Nordiska Rikspartiet.

"Det tycks som om KDS grundare Lewi Pethrus känt till deras bakgrund och inte uppfattat den som ett problem. Efter medieuppmärksamheten utreds dock frågan internt av KDS, vilket leder till att flera namn rensas ut ur partiet", skriver reportern Christian Catomeris.

Varför valde du att lyfta det här?

– Jag nämnde det för att synliggöra det irrelevanta i att gång på gång hänvisa till partiets bildande och vilka som var med då, i en diskussion om mitt parti i dag, nästan 30 år senare, skriver Jimmie Åkesson, och återupprepar sedan det han sa i Aktuellt.

– Jag tror inte på något sätt att Ebba Busch Thor är nazist bara för att det fanns sådana kopplingar när partiet grundades.

Står du, trots kritiken mot ditt uttalande i Aktuellt, fast vid din åsikt?

– Självklart. Däremot är det beklagligt att KD inte tycks ha gjort upp med sin egen historia. Det ansvarsfulla hade varit att stå för det som hände då och förklara att det inte är något som är talande för partiet i dag, svarar Jimmie Åkesson. 

 

Läs mer: Jimmie Åkesson: ”KD grundades av nazister”

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Debatt