Jimmie Åkesson: Man kan bli svensk om man har den ambitionen

Publiken tände till när SD:s partiledare började prata svenskhet, och att ta seden dit man kommer. Men det var en något nedtonad nationalistisk retorik som serverades.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var en välkammad Jimmie Åkesson som frågades ut på pingstkyrkans scen i Uppsala, i Dagens och Uppsala pingsts gemensamma partiledarutfrågning. Ett klassiskt SD-ord som massinvandring var som bortblåst, och när Jimmie Åkesson pratade om muslimer handlade det inte om ett kollektivt skuldbeläggande utan problemen kokades ned till ”vissa i den muslimska minoriteten”.

Rutinerad politiker

Efter 13 år som partiledare finns en viss rutin och SD-ledaren hade inga problem att navigera sig fram, vare sig när frågorna var öppna och nyfikna eller blev något mer kritiska. Inte minst pressades han på SD:s bruna förflutna och vissa formuleringar i partiprogrammet. Men Åkesson själv hävdade med bestämdhet att det snarare var EU-motståndet, inte invandringskritiken, som fick honom att ta steget in i SD.

Se även: Hela utfrågningen av Jimmie Åkesson

Nya partiet befriande

Med ett nystartat nationalistiskt utbrytarparti som argt och hungrigt kritiserar SD med högröstad retorik börjar Jimmie Åkesson mer och mer framställas som rumsrenare än någonsin tidigare. Och han verkar trivas med det. För på frågan om han kände sig pressad av Alternativ för Sveriges inmarsch på den politiska scenen svarade han: 
– Inte alls, det är snarare befriande. 
– Vi har varit ute på resa under en lång tid, från den obskyra kamporganisationen som jag gick med i en gång i tiden till att bli ett av de största partierna. På den resan finns det de som inte hänger med, som gärna vill vara med i det gamla och inte känner igen sig längre, då gör de rätt som inte hänger med på resan längre.

Jimmie Åkesson berättade att SD, på sin fortsatta resa, nu satsar på att bli ett statsbärande parti.

Läs också: Ulf Kristersson (M) i utfrågningen: Böneutrop ska inte tillåtas
 

Ber varje dag

När frågorna blev mer personliga handlade det om att Jimmie Åkesson ber varje dag. Men samtidigt erkände att det är lite svårt att prata om sin privata religiositet.

– För jag har inte landat i min tro, erkände han.

– Men jag ber varje dag. Jag vet inte varför och har skämtsamt sagt att det finns inget att förlora. Men det är klart att det finns någon form av allvar i det.

Den som hade hoppats på något kristet vittnesbörd från SD-ledaren fick dock vänta förgäves. Han landade i att han nog är agnostiker trots allt, och bönen var inte någon nyfunnen vana.

– Det har jag gjort till och från i hela mitt liv.

Läs också: Jimmie Åkesson: ”KD grundades av nazister”
 

Tätare applåder

Att intervjua Jimmie Åkesson utan att komma in på invandringspolitik är nästintill omöjligt. Och det märktes också att det var vad publiken ville höra. Första applåden kom när SD-ledaren förklarade att man ska ta seden dit man kommer, halvvägs in i intervjun. Sedan följde applåderna allt tätare ju mer in på klassisk SD-mark intervjun vandrade.

– Man kan inte bygga ett samhälle på olikheter. Det är det starka skälet till att vi inte tycker det är bra med stor invandring, sa Jimmie Åkesson.

Samtidigt ryggade han inte tillbaka för all sorts invandring och att många som invandrat också bidragit till det svenska samhället. SD-ledaren valde också att mål upp en nation som något som är i ständig utveckling och att dörren är öppen.

– Man kan bli svensk om man har den ambitionen, menade Jimmie Åkesson, som tog skarpt avstånd från rasbiologi.

– Vi är för en öppen svenskhet.

Prisade baptistpastor

När det blev dags att välja förebilder, med 10 alternativ att välja på, valde Jimmie Åkesson kanske något överraskande baptistpastorn Martin Luther King. Det ska inte tolkas som en överdrivet stor passion för de svartas kamp för lika rättigheter i USA, utan snarare för det sätt som medborgarrättsrörelsens ledargestalt försökte ena samhället.

– Där kan Martin Luther King vara en inspiratör, menade Jimmie Åkesson.

I slutet av utfrågningen kom en del sakpolitiska frågor upp, exempelvis dödshjälp. Där visade det sig att något färdigt SD-svar inte finns för tillfället.

– Jag vet inte hur jag skulle ställa mig om ett sådant lagstiftningsförslag skulle komma fram, det beror på hur det är utformat, men principiellt har jag svårt att se att staten har rätt att ta människors liv. 

Följ valbevakningen. Testa Dagen gratis! Klicka här.

Dagens och Uppsala Pingsts partiledar-utfrågningar 2018

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar